Banii, "ochiul dracului", nu sunt periculosi numai cand devin o ispita sau atunci cand ne obliga sa facem din obtinerea lor unicul scop al vietii. Pentru cei mai multi dintre noi, atunci cand banii sunt prea putini sau foarte multi, apar o multime de probleme diferite care ne schimba pe nevazute si nesimtite felul de a fi si bunul mers al vietii.
Cercetatorii din domeniul psiho-antropologiei au descoperit recent ca 60% din problemele de sanatate ale barbatilor si 55% din cele ale femeilor sunt datorate stresului legat de bani. Astfel, in Europa, inclusiv in Romania, 26% din afectiunile cardiovasculare se datoreaza direct stresului provocat de lipsa banilor, in timp ce 34% se datoreaza stresului cauzat de incapacitatea gestionarii eficiente a surplusului de bani.
Cercetarile efectuate in Romania arata ca 10,2% din cazurile de infarct miocardic se datoreaza stresului acumulat in permanenta incercare de obtinere a unei slujbe bine platite asociate unui regim de viata nesanatos. In acelasi timp, tot in Romania, 11,8% din cazurile de infarct pot fi puse pe seama stresului generalizat cauzat de gestionarea profitului celor cu o conditie economica relativ buna si foarte buna.
Acest lucru este explicat simplu, prin acumularea de noradrenaline (hormoni ai stresului), care genereaza starea de tip alerta a celor a caror principala grija este fie obtinerea unui venit mai mare, fie gestionarea profitului.
Psihologii romani, precum si cei americani de la Cornell University (care au initiat aceasta cercetare), considera ca banii, ca principal scop si motivatie a oamenilor, se fac principalul responsabil de frecventa mare a deceselor cauzate de boli cardiovasculare in Romania, ca si in sudul si estul Europei.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: myop101.blogspot.com