Ca preview din colectia dedicata lui Radu Anton Roman, iata o minunata reteta de tocanita olteneasca de sa te lingi pe degete trei zile, povestita chiar de regretatul iubitor de bucate delicioase.
Tocana olteneasca
Zglobie foc tocanita asta, si carnaciori, si cartofi, si destule verdeturi, si un piparus acolo, s-o "nervozeze". Trebuie sa fie o minune, mai ales cu o mamaliguta calda si un ulcior de vin.
Ingrediente:
- 200 g carnaciori;
- 5 tulpini de praz;
- 2 ardei grasi;
- 3 rosii mari rascoapte;
- 6 cartofi mari;
- un ardei iute (ciusca);
- o legatura de marar;
- un pahar de vin alb;
- o legatura de patrunjel;
- un pahar de untdelemn;
- sare;
- 500 g carne slaba de manzat (pasare, purcel).
Preparare:
Carnea, carnaciorii si prazul se taie imbucaturi si se pun la prajit in ulei incins, pana se rumenesc usor. Ardeii, rosiile, ciusca se grijesc si se toaca marunt din cutit. Se stinge prajeala cu rosii, se lasa 10 minute sa dea bine in cateva clocote. Se curata cartofii, se taie imbucaturi. Se adauga o ceasca cu apa la tocana, se acopera, sa fiarba molcom, un sfert de ora.
Se adauga cartofii, ardeii, ciusca si vinul, se potriveste de sare, se lasa tocana sa bulbuceasca, acoperita, pe marginea plitei sau in cuptor, cam 1 juma' de ceas. Se toaca verdeata. Se ia de pe foc, se presara marar si patrunjel.
Citeste Jurnalul National si nu uita de colectia Povestile Bucatariei Romanesti, de Radu Anton Roman!
Gratarele la iarba verde - intre placere si exces... Porumb copt cu sos de unt...