Antena Căutare

Rozmarinul - o planta decorativa, plina de aroma

Rozmarinul (rosmarinus) cuprinde 3 specii de plante, dintre care una este deosebit de apreciata in gradini, dar si in farfurii.

Rozmarinul, Rosmarinus officinalis, pe care unii dintre noi il apreciaza in mod deosebit in mancaruri de inspiratie mediteraneeana, este o tufa lemnoasa de dimensiuni medii, de pana la 40-50 cm diametru. Frunzele sunt mici, verzi, carnoase, de forma unor ace de brad, cu fata inferioara este mai deschisa la culoare.

Mirosul si gustul acestora, dar si proprietatile curative au facut din aceasta planta o adevarata diva a farmaciei verzi. Tulpinile sunt lemnoase, groase, abia vizibile din cauza frunzelor si a florilor, care persista din primavara si pana toamna. Florile au forma aproximativa a unor clopotei tubulari, sunt mici si movulii, grupate in buchetele axilare.

Cum se ingrijeste

Rozmarinul nu e greu de cultivat. La noi se cultiva de regula in ghivece, intrucat nu rezista la inghet, si are nevoie in primul rand de un sol bogat, fertilizat si bine drenat. Se planteaza primavara, de regula in aprilie, intr-un loc ferit de vant si curenti de aer.

Se uda rar, avand grija ca apa sa nu balteasca in jurul radacinilor. E bine ca pe fundul vasului sa punem un strat de pietricele sau cioburi, care sa ajute apa sa curga in farfuriuta. Are nevoie de foarte mult soare, asa ca primavara scoate planta pe balcon sau planteaz-o in gradina intr-un loc insorit. Toamna tarziu se muta in interior si nu se mai uda pentru ca frigul si umezeala sunt o combinatie letala.

Cum se inmulteste

Rozmarinul se inmulteste prin butasi semilemnosi de 10 cm. Acestia se taie vara, in iulie-august, si se planteaza direct intr-un compost mentinut in permanenta umed de turba si nisip. Vasul va fi tinut la umbra, ferit de soare direct si de curenti de aer. Radacinile apar cam intr-o luna, cand noua plantuta se muta intr-un ghiveci mic, cu diametrul de maximum 10 cm.

Nu folosi in general ghivece prea mari pentru rozmarin, fiindca radacinile au tendinta de a se extinde in defavoarea partii de deasupra solului. Se poate inmulti si prin seminte, care se seamana primavara, dar are o crestere destul de lenta.

Foloseste rozmarin la aromarea fripturilor

Gustul usor amarui si intepator si aroma proaspata si puternica ale acestei minunate plante o fac sa fie foarte des folosita la fripturi, gratare sau garnituri specifice zonei mediteraneene. De asemenea, frunzele rozmarinului sunt foarte bogate in vitamina B6, dar si in calciu si fier, motiv pentru care planta este des utilizata in medicina naturista.

Citeste si revista Felicia!

Foto: freshtopiary.com

Design in alb - puritate si eleganta... Otoplastia - urechile tale, in forma pe care o doresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x