Procesul de imbatranire debuteaza la 20-30 de ani. Fiecare om ajunge insa la varsta intelepciunii in mod diferit, in functie de stilul de viata pe care l-a avut.
Un om care a dus o viata echilibrata are toate sansele sa se bucure de longevitate. Numeroase studii au demonstrat ca procesul imbatranirii poate fi incetinit daca se intervine asupra unor factori de risc. Iata care sunt acestia.
Tensiunea arteriala si colesterolul cresc usor o data cu varsta. Densitatea osoasa se micsoreaza, ceea ce duce la instalarea osteoporozei si aparitia fracturilor. Pe masura ce inaintam in varsta, metabolismul scade, avem mai putina energie si de aceea ne ingrasam. Si capacitatea respiratorie, masa musculara si forta muschilor se reduc dupa 40-50 de ani.
Treptat, slabeste si sistemul imunitar, organismul devenind vulnerabil la infectii si boli degenerative. Activitatea sexuala nu mai este nici ea ca la 20 de ani. Aspectul fizic se modifica, pentru ca pielea se lasa si se rideaza. Ei bine, pentru a tine in frau acesti factori de risc trebuie sa mancam sanatos, sa limitam stresul, sa fugim de sedentarism, sa nu ne atingem de tigara si sa nu abuzam de alcool.
Dieta sanatoasa
Revista germana Focus a publicat o lista a alimentelor care ne ajuta sa ne pastram tineretea. Pe lista intocmita de cercetatorii germani se numara fructele (merele, bananele, fructele de padure), legumele (usturoiul, morcovii, soia, broccoli), pestele, laptele si ceaiul verde.
Aceste alimente sunt bogate in antioxidanti - vitamine si minerale, care protejeaza imunitatea si previn imbatranirea precoce. De asemenea, fructele, legumele crude si pestele previn tulburarile de concentrare, de memorie, starile de oboseala si epuizare care ne imbatranesc inainte de vreme.
Potrivit cercetatorilor germani, ne pastram tineretea daca mancam un mar pe zi. Merele contin cuercitina, un antioxidant puternic care stimuleaza imunitatea si ne tine inima tanara, pentru ca imbunatateste activitatea sistemului cardiovascular.
"In general, fructele si legumele colorate contin antioxidanti puternici si ne salveaza de agresiunile deosebit de periculoase ale radicalilor liberi. Daca vrem sa avem o sursa puternica de antioxidanti cu putine calorii, putem sa consumam ceai verde sau negru neindulcit.
Chiar si unele grasimi au capacitate antioxidanta mare datorita vitaminei E si polifenolilor continuti. Un exemplu in acest sens este uleiul de masline", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Alungati stresul
O alta metoda inteleapta menita a incetini procesul de imbatranire este alungarea stresului. Conform "Scarii lui Holmes" (o clasificare a stresului), orice actiune pe care o facem prezinta o incarcatura de stres.
De exemplu, traversarea strazii este notata pe scara stresului cu 3 puncte, botezul cu 100 de puncte, decesul unei persoane dragi se afla la egalitate cu... casatoria, fiind notate cu 300 de puncte. Stresul este omniprezent in viata fiecaruia: acasa, la serviciu, in trafic, chiar si in week-end sau in concediu. Important este sa nu lasam stresul sa devina cronic, pentru ca acesta este responsabil de boli cardiovasculare, depresie, migrene.
Odihna
Pentru mentinerea sanatatii, la fel de importanta este respectarea orelor de odihna, o cerinta fiziologica vitala. Un adult are nevoie, in medie, de opt ore de somn pe noapte pentru a-si asigura o viata indelungata, fara probleme de sanatate.
Insa si calitatea somnului este la fel de importanta ca durata. Pe termen scurt, somnul insuficient sau de slaba calitate duce la diminuarea performantelor cognitive.
Pe termen lung, el scurteaza speranta de viata, fiindca accelereaza procesul de imbatranire, creste sensibilitatea la stres, dezechilibreaza sistemul imunitar al organismului, favorizeaza obezitatea si aparitia unor boli precum diabetul sau hipertensiunea arteriala, creste riscul de accident vascular cerebral si perturba sistemul endocrin.
Se intelege de ce este deosebit de important sa mentinem un echilibru al orelor de somn, dar si sa ne asiguram conditii pentru o buna calitate a somnului: ora regulata de culcare, o cina usoara, liniste, oxigenare suficienta in dormitor, absenta luminii, evitarea alcoolului, cafelei si a exercitiilor fizice inainte de culcare.
O alta conditie esentiala pentru a ne mentine tineri si sanatosi este renuntarea la fumat. Cancerul, bolile cardiovasculare, afectiunile respiratorii sunt adeseori consecinte ale fumatului.
Nu este de mirare ca fumatorii traiesc mai putin decat cei care nu au acest viciu. In plus, un nefumator are un aspect mai tanar, fiindca tigarile imbatranesc pielea si duc la albirea si caderea timpurie a parului. Substantele din fumul de tigara distrug colagenul, proteina a pielii care ii confera elasticitatea.
In consecinta, isi fac aparitia ridurile si cearcanele, iar tenul capata o paloare gri-pamantie. Fumatul duce, de asemenea, la distrugerea foliculilor pilosi si la oprirea procesului de regenerare a firelor de par.
Evitati alcoolul!
Un pahar de vin pe zi scade riscul de boli cardiovasculare, insa abuzul de alcool are efectul opus. Fiindca tulbura activitatea normala a principalelor organe vitale, alcoolul duce la imbatranirea timpurie a organismului si reduce simtitor speranta de viata. Unele forme de cancer si boli precum cele cardiovasculare sau osteoporoza sunt cauzate de excesul de bauturi alcoolice. De asemenea, pielea are un aspect imbatranit si este mai lipsita de elasticitate la consumatorii de alcool.
Reincarcarea bateriilor
Week-end-ul reprezinta o sursa de reincarcare a bateriilor. Important este sa ne acordam acest ragaz pentru a ne elibera de stresul acumulat pe parcursul saptamanii. La fel de important este sa facem ceea ce ne place in cele doua zile libere. Asta nu inseamna ca trebuie sa facem ceva iesit din comun. A petrece un week-end reusit poate sa insemne si sa stam acasa, daca asta ne multumeste. Singurul lucru pe care il avem de indeplinit in week-end este relaxarea.
Vitamina tineretii
Alimentele bogate in vitamina E - germeni de grau, soia, ulei de masline, ulei de floarea-soarelui, alune, nuci, oua, legume cu frunze verzi - ne sunt la indemana in orice anotimp. Vitamina E, sau vitamina tineretii, este principalul nostru aliat impotriva imbatranirii precoce. Aceasta vitamina protejeaza organismul de atacurile radicalilor liberi, care sunt la originea aterosclerozei, senilitatii, cancerului. Rolul protector al vitaminei E creste daca este asociata cu alti antioxidanti - vitaminele A, C, seleniul.
Ceai
Proprietatile tonice ale ceaiului verde si ale celui negru se datoreaza continutului in aminoacizi, iod, potasiu, fluor, fosfor, vitaminele C, B1, B2, PP, K. De asemenea, ceaiul verde si cel negru au un continut ridicat de cafeina, teofilina si teobromina - alcaloizi puternici, care le dau proprietati stimulante.
Toate aceste elemente ne recomanda ceaiurile daca vrem sa imbatranim tineri. De asemenea, specialistii ne sfatuiesc sa bem si ceai alb. Acesta contine antioxidanti care au efect de revigorare asupra pielii, anihiland factorii care determina imbatranirea precoce.
Citeste jurnalul.ro