Odată cu apropierea noului an universitar, apare și dilema: “Să stau cu chirie sau la cămin?”.
Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor celor care au reușit să treacă cu bine de Bacalaureat și urmează să înceapă un nou capitol din viața lor, departe de casă.
În cazul în care nu te-ai decis, încă, dacă să alegi varianta unui cămin în jurul căruia s-au scris multe mituri și legende sau dacă vrei să stai în chirie, trebuie să citești, mai jos, care sunt avantajele și dezavantajele pentru ambele variante și apoi să decizi care ți se potrivește cel mai bine.
Avantajele de a sta la cămin:
- Preț mai mic - prețul pe care trebuie să îl plătești la cămin este mult mai mic în comparație cu cel pentru chirie.
- Zona centrală - cele mai multe cămine sunt situate în zone centrale sau aproape de facultate.
- Poți lega prietenii - locuind în cămin vei cunoaște o mulțime de oameni faini, din zone și orașe diferite de la care poți învăța foarte multe lucruri și cu care poți lega niște prietenii frumoase.
- Petreceri pline de amintiri frumoase - cu siguranță ți-ai dorit măcar o dată să participi la o petrecere dată în căminele studențești. Poveștile rămase în urma acestor distracții sigur sunt foarte amuzante și pline de peripeții.
Dezavantajele de a sta la cămin:
- Lipsa intimității - având în vedere că vei împărți camera cu cel puțin o persoană, nivelul de intimitate o să fie destul de scăzut.
Trebuie să te pregătești să împarți dulapul cu colega/colegul de cameră, iar baia cu alte zeci de persoane.
- Gălăgia - fiind un loc unde conviețuiesc atât de multe tipologii de oameni, cu programe diferite și cu stiluri de viață diferite, o să îți fie foarte greu să te sincronizezi cu toți atunci când vrei să înveți sau să dormi și ai mare nevoie de liniște. Așadar, pregătește-ți urechile pentru toate tipurile de muzică, la orice oră, pentru povești care mai de care mai interesante sau nu.
Avantajele de a sta cu chirie:
- Liniștea - stând cu chirie vei putea să te bucuri de liniște atunci când ai nevoie. În timpul sesiunii nu trebuie să îi mai rogi pe colegii de cămin să o lase mai ușor cu gălăgia pentru că ai un examen în dimineața următoare. Același lucru este valabil și noaptea. Poate tu te numeri printre cei care, pe lângă facultate, au și un job și au nevoie de odihnă noaptea.
- Confort și intimitate - în mod cert dacă alegi varianta de a sta cu chirie vei putea beneficia de confort și intimitate. Vei avea o bucătărie în care să gătești, o baie curată pe care nu trebuie să o împarți cu alți colegi, vei putea să îți inviți prietenii pe la tine.
- Mai mult spațiu - având locul tău și suficient spațiu vei putea să îți organizezi lucrurile personale după bunul tău plac. Dulapul îl vei putea păstra doar pentru tine și nu va mai fi nevoie să împarți baia cu alți colegi.
- Dotările - dacă alegi varianta unei garsoniere mobilate și utilate complet, te vei bucura de toate dotările de care dispuneai și acasă, de la frigider, mașină de spălat rufe, până la aragaz, cuptor și cuptor cu microunde.
Dezavantajele de a sta cu chirie:
- Costuri mai mari - poate unul dintre cele mai mari dezavantaje este că va trebui să scoți din buzunar mai mulți bani, lunar, pentru toate cheltuielile casei.
Chiria este mai mare decât taxa pentru cămin și unde mai pui că trebuie să plătești și întreținerea și curentul, plus restul de cheltuielilor cu facultatea, mâncarea și ieșitul în oraș.
La chirie, trebuie să dai în primă fază avansul, care reprezintă valoarea unei chirii, garanția și dacă vei colabora cu o agenție imobiliară, trebuie să plătești și comisionul agentului.
De exemplu: Pentru garsoniere situate în zona Lacul Tei, lângă Universitatea de Construcții București, cu o suprafață cuprinsă între 30 și 40 mp, renovate, mobilate și utilate complet, prețul începe de la 250 de euro și poate ajunge până la 350 de euro.
Dacă îți dorești o garsonieră mai aproape de centru, trebuie să te aștepți ca și prețurile să fie mai mari. Astfel, poți găsi garsoniere în zona Piața Romană - Universitate, mobilate, utilate, foarte aproape de Universitatea București sau de ASE. Prețurile, în schimb, sunt pe măsură. De exemplu, pentru o garsonieră la Universitate, de 45 mp, poți ajunge să plătești prețuri începând de la 350 de euro.
În concluzie, contează foarte mult care sunt prioritățile și bugetul tău. În funcție de aceste lucruri poți lua o decizie care să se adapteze nevoilor tale. Studiază anunțurile cu garsoniere de închiriat de pe HomeZZ.ro și găsește cea mai bună ofertă!
12 semne că bărbatul de lângă tine te respectă cu adevărat! Dacă face numărul 10, păstrează-l!... Am rugat-o pe soacra mea ca vara să stea cu nepotul său (fiul meu), iar noi să mergem la mare. Nu voi uita niciodată ce ...