- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Lumea electrocasnicelor evoluează foarte mult. Dacă pe vremuri aveai de ales între o mână de detalii tehnice, acum există o sumedenie de tehnologii și specificații de ținut cont la fiecare categorie.
Iar producătorii au tendința de a scoate în evidență unele aspecte care nu te ajută atât de mult, dar sună bine din rațiuni de marketing. Dacă planifici să schimbi electrocasnicele, e bine să știi care sunt cele mai importante detalii de luat în considerare.
Frigiderul sau combina frigorifică
Cel mai important detaliu de ținut cont aici este tehnologia de funcționare. Dacă tot scapi de frigiderul vechi, scapă și de dezghețarea periodică a congelatorului. Adică alege tehnologia No Frost. Vine cu un cost inițial mai mare, dar merită pe termen lung. Și, în plus, poți folosi o soluție de finanțare fără dobânzi*, cum ar fi să-l iei în rate de la Altex. Fii atent și la compartimentare. E important să ai o zonă cu temperatură 0 în frigider, pentru alimente mai perisabile. Și să poți regla înălțimea rafturilor, astfel încât să încapă și recipiente mai înalte. Consumul este foarte des scos în evidență în această categorie, dar adevărul este că între A+ și A++ nu economisești foarte mult într-un an.
Mașina de spălat rufe
Și aici suntem bombardați cu numărul de plusuri din treptul consumului energetic. Dar diferențele sunt aproape irelevante. Mai importantă este tehnologia de spălare. Fiecare producător are denumiri diferite pentru sistemul de dușare al tamburului. De regulă, dacă au cu se lăuda, o vor face și e bine să ții cont de aceste tehnologii. Apoi, sunt importante programele de spălare, unde nu trebuie să lipsească programul scurt (în era lipsei de timp) și cele pentru textile delicate sau produse mai speciale (huse, tenisi). Motorul inverter este un alt atuu, dar care vine și cu un preț mai mare. Dar e și mai fiabil.
Aparatele de gătit
Aici trebuie să alegi între aragaz sau aparate incorporabile. Ambele vin cu avantaje și dezavantaje, dar alegerea depinde, în final, de contextul din bucătăria ta. Și de bani. De regulă, bucătarii profesioniști se declară mai mulțumiți de combinația plită pe gaz și cuptor electric. Un mix pe care, mai nou, îl poți întâlni și la aragazuri. Cuptorul electric cu convector menține temperatura constantă și uniformă în interior, ceea ce face de multe ori diferența dintre o rețetă reușită și una eșuată. Fii atent și la sistemul de autocurățare. Cel mai recomandat este cel pirolitic, care curăță interiorul prin arderea tuturor impurităților. Când vorbim de partea superioară a aragazului sau de plită, alege o aprindere electrică integrată în butoane și ai grijă la amplasarea arzătoarelor. Dacă cel pentru WOK este aproape de perete, s-ar putea să-ți supraîncălzească faianța.
Aspiratorul
Nu este un electrocasnic mare, dar este foarte des folosit. Așa că e bine să-l alegem corect. Există 4 feluri de aspiratoare pe piață. Cel fără sac elimină costurile sacilor, dar oferă, de obicei, un randament mai scăzut. Aspiratorul cu filtrare are avantajul filtrării prafului printr-un vas cu apă, dar nu aspiră foarte bine. Iar cel cu spălare igenizează mai bine și aspiră inclusiv lichide, dar este voluminos și greu de întreținut. Aspiratorul cu sac este cel mai puternic și cel mai ușor de întreținut. Iar dacă dispune și de un filtru HEPA, acesta reține particule de până la 0,3 microni. Mai departe, analizează bine accesoriile și materialele din care sunt făcute. Dacă furtunul se rupe după 6 luni, nu mai contează cât de bine aspiră.
În fiecare caz există tehnologii în care merită să investești, pentru care îți vei mulțumi mai târziu. Poate că unele vin cu prețuri mai mari. Dar nu schimbi electrocansicele atât de des. Iar dacă ai un card cum este CardAvantaj, orice sumă devine mai ușor de plătit, pentru că poți să împarți prețurile în rate lunare.
*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.