Antena Căutare

Scolioza la copii: nu ghiozdanul este vinovat

Din ce in ce mai multi copii sufera de scolioza. Majoritatea parintilor dau vina pe ghiozdanul greu sau pe statul la calculator mult timp. Care sunt insa cauzele declansarii acestei boli care cocosează micuţii, si care sunt metodele de tratament, arata profesorul doctor Gheorghe Burnei, chirurg ortoped pediatru la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti.



SIMPTOME

Pentru ca scolioza este o afectune nedureroasa, profesorul Burnei ii sfatuieste pe parinti sa fie atenti la copiii lor, pentru a detecta in faze incipiente aceasta boala. "Parintii sa aiba grija ca de fiecare data cand ii imbraca pe micuti sau le fac toaleta sa-i priveasca atent. Orice proeminenta la nivelul coloanei vertebrale, un torace deformat, cu o parte mai proeminenta si o parte mai concava sau axul corpului inconvoiat, sunt semne clare ca micutul trebuie dus la medicul de specialitate", afirma medicul Gheorghe Burnei.

In urma consultatiei, medicul stabileste daca este sau nu scolioza cu debut precoce. Daca nu sunt depistate si tratate la timp, scoliozele cu debut precoce pot provoca deformari grave.

2010/07/17//80274-scoliosis.jpg

Astfel, in cazul unor copii cu varsta intre 1 si 3 ani, o scolioza care a depasit 40 de grade Cobb poate determina aparitia unor tulburari grave: plamanul nu se dezvolta normal, inima incepe sa prezinte tulburari de crestere si dezvoltare, tulburari de ritm, apoi de insuficienta cardiaca. Pana si rinichii, inclusiv intestinele sunt malformate si dispuse intr-o pozitie anormala.

Ca urmare a acestor diformitati grave, rinichii pot face ptoza (fenomen patologic constand in coborarea unui organ), pot duce la infectii urinare. De asemenea, pot aparea malnutritii si pot fi afectate inaltimea si greutatea.

Chiar daca aproximativ 85% din cazurile de scolioza sunt cele idiopatice, respectiv ale scolarului si adolescentului, reputatul specialist afirma ca o pozitie vicioasa la scoala nu duce, obligatoriu, la aceasta afectiune. De asemenea, nici o pozitie impecabila nu garanteaza absenta acestei afectiuni, care ramane una cu cauza genetica, desi nu este localizata exact in codul genetic. Pozitia vicioasa poate constitui un factor favorizant pentru o scolioza idiopatica, dar nu poate fi un factor determinant pentru aparitia afectiunii.

Desi nu exista o explicatie stiintifica, se pare ca fetele sunt mai predispuse la scolioza. Printre motivele acestei situatii se numara cantitatea de progesteron existenta in organismul fetelor, faptul ca au mai multa laxitate, dar si o constelatie genetica endocrina diferita de cea a barbatului.

BALETUL

Daca scolioza are o deviatie de pana la 20 de grade Cobb, pacientul trebuie sa faca gimnastica recuperatorie-medicala si inot. Cea mai eficienta este gimnastica ritmica. Si baletul poate stopa evolutia scoliozei pana la valoarea de 30 de grade Cobb, fara ca pacientul sa aiba o diformitate evidenta. De altfel, baletul poate fi, si chiar este, recomandat dupa interventia chirurgicala de corectare a problemelor coloanei. In aceste cazuri, este obligatoriu sa se efectueze miscari si efort moderate.

foto: vicparkchiro.com.au
Sursa: Jurnalul National

Joaca in nisip, periculoasa pentru cei mici... Trucuri de machiaj care iti pun in valoare frumusetea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x