- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Din pacate, a crescut in mod ingrijorator incidenta cazurilor de migrene cronice la copii. Numarul micutilor care au suferit o durere de cap cel putin o data pe luna a crescut in ultimii 20 de ani cu circa 40%. Specialistii pun aceasta crestere pe seama stresului psihosocial. In acelasi timp, se pare ca exista si un factor ereditar.
Riscul ca un copil să sufere de migrene este cu 45% mai mare daca unul dintre parinti are dureri de cap si cu 70% dacă ambii parinti au migrene. Aceste migrene cronice pot influenta in mod negativ activitatile zilnice ale copiilor, inclusiv prezenta la scoala.
Cand sa te ingrijorezi?
Daca insa copilul se plange in mod repetat de migrene, in mintea parintilor apare suspiciunea unei probleme mai grave. Se pot gandi cu spaima ca odrasla lor poate avea o tumoare cerebrala sau o infectie a sinusurilor.
Insa, in majoritatea cazurilor nu este vorba de asa ceva. Dar exista si un mic procentaj in care un astfel de diagnostic este pus de medic. Parintii ar trebui insa sa faca mai multe investigatii copilului daca prezintă si alte simptome.
Conform specialistilor, cele mai frecvente si care pot fi cauzate de o tumoare cerebrala sunt durerile de cap ce apar dimineata; intensitatea si/sau frecvenţa lor creste; migrenele sunt zilnice si trezesc copilul din somn; analgezicele nu dau niciun rezultat; durerile de cap sunt insotite de voma; apare o stare de iritabilitate si nu se mai pot concentra; notele pe care le iau scoala scad; li se modifica apetitul sau au probleme de mers (manifesta o slabiciune a sistemului locomotor).
Daca vreunul din aceste simptome exista, atunci este imperios necesar consultul medicului. El va stabili ce investigatii trebuie facute pentru a se depista cauza reala a migrenelor.
Foto: sheknows.com