Antena Căutare

SPECIAL! Slow Food Tara Barsei - un concurs culinar ce incurajeaza tinerii sa gateasca

Slow Food este o miscare internationala, care promoveaza mancarea gustoasa, naturala, precum si traditiile culinare. Ajunsa si in Romania in 2005, aceasta organizatie pune la cale anual, pe data de 10 decembrie, fel de fel de evenimente pentru a sarbatori mancarea buna. A1.ro va prezinta cum s-a desfasurat concursul "Slow Food Tara Barsei", care a avut loc in acest weekend, la Brasov.

Ce este Slow Food?

Aceasta miscare a prins viata pentru prima data in Italia, in anul 1986. Inca de atunci, pe data de 10 decembrie, se aniverseaza in fiecare an, la nivel global, ziua numita generic "Terra Madre Day".

Cu toate acestea, in Romania, ONG-ul Slow Food nu a ajuns decat in anul 2005, cand britanicul pe nume Jim Turnball s-a hotarat sa initieze miscarea si pe plaiurile mioritice. De aici si pana la raspandirea acesteia nu a mai fost decat un pas.

Terra Madre Day s-a sarbatorit anul acesta si la Brasov, printr-un concurs culinar destinat studentilor. Patru echipe selectionate au trebuit sa pregateasca un meniu format din antreu, fel principal si desert, ce a fost mai apoi degustat de catre un juriu specializat.

"Slow Food Tara Barsei" promoveaza mancarea sanatoasa

"Prin acest concurs, noi am vrut sa promovam miscarea slow food si sa ajutam tinerii care isi doresc sa gateasca. Am vrut sa fie si pentru ei ceva distractiv si sa se simta bine. Si se pare ca au fost foarte receptivi la aceasta actiune a noastra", a declarat Marcela Cosnean, unul dintre jurati, dar si gazda evenimentului. "Noi incercam sa marim numarul membrilor in randul Slow Food, asa ca incercam diverse evenimente de promovare si, de asemenea, cumparam numai produse de la micii producatori locali. Litera de biblie a lui Slow Food este sa promoveze micii producatori zonali si artizanali", a mai continuat aceasta.

Iar daca nu ati inteles cu desavarsire ce anume inseamna Slow Food, aveti in continuare o explicatie foarte clara oferita tot de catre Marcela Cosnean: "Fast food nu inseamna numai mancare pregatita rapid, ci si mancare produsa din ingrediente care cresc repede, cu hormoni, conservanti si ingrasaminte. Contrar fast-food-ului este aceasta organizatie numita slow food. Aici, ingredientele folosite sunt normale, crescute natural - atat vegetale cat si animale".

Marian Tita, unul dintre organizatorii acestui concurs, este de parere ca aceasta miscare are din ce in ce mai mult succes in Romania: "Din punctul de vedere al miscarii slow food, suntem foarte aproape de Franta, care este o tara cu traditii culinare enorme si cu o bucatarie foarte cunoscuta, dar mult mai in spatele Italiei, care este, practic, tara de origine a slow food-ului. Suntem pe locul 3 in Europa, ceea ce, cred eu, este foarte bine".

Un exemplu al succesului Slow Food in Romania il reprezinta studentii care s-au inscris in cadrul concursului si au reusit sa gateasca cateva retete traditionale, printre care si ciorba ardeleneasca cu turnatei, Szekelykaposzta (varza acra cu carne de porc facuta la cuptor in tava de lut), fasole alba scazuta cu afumatura de porc, pui cu gutui, placinta de malai cu nuca sau mere si putisoare (desert format din aluat cu nuca si zahar).

In urma acestei competitii, toate cele patru echipe (formate din Madalina Pocovnicu si Simona Musca - autointitulate "Mandrutele" - Larisa Bianca Antonica si Simona Gardea, Elena Preda si Gheorghe Lupu, Berecki Zsuzsa si Diana Stanculescu) au primit cate un premiu: Cea mai originala echipa, Cea mai creativa echipa, Cea mai autentica echipa si Cea mai complexa echipa.

Desert cu aroma de sarbatori: Prajitura frageda de mere... Magia pantofilor in acest sezon...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x