Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Stii cand faci prea mult sport?

In SUA este o adevarata discrepanta intre viata sedentara a multor copii si obsesia pentru fast-food, si traiul suprasolicitat al altora, inscrisi de mici la sporturi de performanta. Oricat de recomandat este sportul pentru sanatate, americanii s-ar putea sa exagereze.

Copiii impinsi de la spate de parinti sau antrenori sa practice sport cat mai mult este o realitate in SUA. Problemele de sanatate care decurg de aici, desi putin cunoscute, sunt ingrijoratoare, relateaza The New York Times.

Se pare ca in fiecare an, medicii se confrunta cu 3.5 milioane de cazuri de rani provocate de sport, la copii pana in 15 ani. Majoritatea provin din orele indelungate petrecute pe teren. (Obsesia pentru sport a americanilor in scoli este bine cunoscuta; si elevii care vor sa aplice pentru studiu in SUA trebuie sa aiba competente sportive.)

Statistica provine dintr-o carte scrisa de Mark Hyman, in care acesta avertizeaza asupra riscurilor la care sunt supusi copiii, daca se forteaza prea mult pentru un trofeu sau faima. Concluzia la care a ajuns autorul a fost intarita de un exemplu personal: baiatul sau acuza dureri de umar inaintea unui meci important de baseball dar el, ca tata, l-a obligat sa joace, ignorand lamentarile copilului.

Acum trei ani aceeasi problema a fost adresata intr-un jurnal de Pediatrie, unde s-a constatat ca pentru a-si indeplini un vis, copiii se supun unor antrenamente dure care se soldeaza cu probleme de sanatate grave.

Sfaturile medicilor

Copiii trebuie sa aiba grija sa nu practice un sport un an intreg neintrerupt. Se recomanda pauze de cateva luni, deci antrenamente sezoniere si macar o zi sau doua pe saptamana libere. Daca apar dureri, trebuie imediat apelat la medicul specialist si luat o pauza.

sursa foto: childprotectioninsport.co.uk

Recomandari