Dar pentru cei care inca aleg sa fie parinti de tineri, depresia este o afectiune des intalnita, ce vine la pachet cu intreaga schimbare ce survine cu aparitia celui mic.
Un studiu recent arata ca parintii tineri (cei care au intre 15 si 24 de ani) sunt mai predispusi sa sufere de depresie, in special in primul an de la nasterea copilului. Cei mai predispusi riscului sunt cei mai putin adaptati societatii si care au mai avut probleme cu depresia in trecut.
Cand sarcina apare la o varsta la care ei nu sunt pregatiti pentru a-si asuma aceasta responsabilitate, se pot simti coplesiti si nu pot face fata stresului.
Daca in randul barbatilor, depresia se intalneste in 10% din cazuri, in randul femeilor, ea le afecteaza intr-o proportie de 24 pana la 50%. Apropiatii pot observa simptomele depresiei:
- o incredere in sine scazuta
- lipsa prelungita de somn, in special in timpul noptii
- lipsa poftei de mancare
- persoana este in permanenta ingrijorata
- se simte pierduta
- are accese de nervi
Depresia nu afecteaza doar parintii, dar are efecte si asupra copiilor. Acestia sunt mai predispusi sa dezvolte probleme cognitive, psihice si verbale, acestia fiind predispusi sa dezvolte probleme depresive pana la varsta de 15 ani.
Ea poate afecta si buna functionare a cuplului. Cand unul dintre parteneri trece printr- perioada atat de dificila, el are tendinta de a-i indeparta pe cei din jurul sau, de a refuza comunicarea si a se inchide in sine.
Foto: sheknows.com
Reteta zilei: Friptura cu unt si aroma de hrean... Cinci sfaturi care te vor ajuta sa o cuceresti...