Departe de a fi un act de răzvrătire, pentru mulți dintre ei, închisoarea reprezintă un ultim refugiu – un loc unde primesc hrană, îngrijire medicală și, cel mai important, nu sunt singuri.
Închisoarea, un azil pentru vârstnici
Acest fenomen este cel mai vizibil în cea mai mare închisoare de femei din Japonia, Tochigi, unde imaginea clasică a unui penitenciar este înlocuită de o realitate dramatică. Aici, majoritatea deținutelor sunt femei trecute de 70 sau chiar 80 de ani, multe dintre ele sprijinindu-se de cadre de mers și având nevoie de ajutor pentru cele mai simple activități zilnice. Personalul penitenciarului nu doar supraveghează, ci și schimbă scutece, administrează medicamente și ajută la hrănire, făcând ca închisoarea să semene mai degrabă cu un azil de bătrâni decât cu o instituție punitivă.
„Există persoane care spun că ar plăti 20.000 sau 30.000 de yeni pe lună doar ca să poată trăi aici pentru totdeauna,” mărturisește Takayoshi Shiranaga, un ofițer al închisorii Tochigi, pentru CNN, potrivit observatornews.ro.
Printre aceste deținute se află și Akiyo, o femeie de 81 de ani, care ispășește o pedeapsă pentru furt dintr-un magazin. Pentru ea, viața după gratii a devenit singura alternativă la o bătrânețe marcată de sărăcie și lipsă de sprijin familial. „Poate că această viață este cea mai stabilă pentru mine,” spune ea, explicând că a recidivat din disperare, la fel ca multe alte femei aflate în aceeași situație.
Singurătatea, un motiv pentru a recidiva
Fenomenul nu este unul izolat. Statisticile arată că peste 80% dintre femeile vârstnice încarcerate în Japonia au fost condamnate pentru furturi minore. Lipsa unei rețele de sprijin, pensiile mici și costurile ridicate ale traiului fac ca închisoarea să fie, paradoxal, o opțiune mai bună decât viața în libertate.
Citește și: Cum arată prima floare crescută în spațiu. Cât de frumos a înflorit și cât a durat experimentul
În ultimii 20 de ani, numărul deținuților de peste 65 de ani a crescut de patru ori, iar închisorile japoneze au fost nevoite să se adapteze noii realități. În loc să fie locuri de corecție, multe dintre ele au devenit instituții hibride, oferind îngrijiri similare celor din centrele pentru vârstnici.
Problema principală nu este neapărat lipsa pedepselor, ci ceea ce se întâmplă după eliberare. Mulți dintre acești deținuți nu au unde să se ducă, iar riscul de recidivă devine inevitabil. „Dacă aș fi avut o viață confortabilă, nu aș fi făcut asta,” spune Akiyo, iar mărturia ei reflectă o realitate dureroasă.
O criză demografică și un viitor incert
Japonia are una dintre cele mai ridicate speranțe de viață din lume, însă acest lucru vine cu provocări uriașe. Până în 2040, țara va avea nevoie de peste 2,7 milioane de lucrători în domeniul îngrijirii vârstnicilor, o nevoie pe care guvernul încearcă să o suplinească prin politici de imigrație și sprijin pentru angajarea străinilor în acest sector.
Între timp, închisorile continuă să se umple de bătrâni care își caută acolo un ultim refugiu. Povestea Akiyo și a altor deținuți vârstnici subliniază o realitate tristă și complexă: pentru mulți dintre ei, singurătatea este mai greu de suportat decât privarea de libertate.
Ce este "regula de 5 secunde" care te ajută să te trezești mai devreme dimineața. Un bărbat a încercat trucul ... Un bărbat a fost înghițit de o balenă în Strâmtoarea Magellan. Ce s-a întâmplat mai apoi este rupt dintr-o poveste | VID...