Maturitatea emotionala
Un indicator important al maturitatii emotionale in fata furtunilor ce pot aparea in viata de cuplu este cat de buni sunteti in a amana recompensele. Daca atat tu, cat si partenerul sau partenera inca va ghidati dupa principiul "vreau sa ma simt bine acum", fara a va gandi la consecinte, atunci nu sunteti pregatiti. Daca urmariti obtinerea de satisfactii pe moment, dar sunteti indragostiti de ideea de angajament, ati putea sfarsi crezand de multe ori ca v-ati gasit sufletul pereche, numai pentru a va desparti mai tarziu si a o lua de la capat. Sau ati putea incerca sa jucati pe mai multe fronturi, avand mai multi parteneri si transmitandu-le tot felul de mesaje eronate fiecaruia in parte.
Un alt indicator al maturitatii emotionale este "imbratisarea interdependentei" - abilitatea de a fi atat pe cont propriu cat si de a fi comfortabil in situatia de a oferi sau darui ajutor, a sprijini pe cineva. Daca ti-e teama ca nu poti trai bine mersi fara a avea un partener, sunt mari sanse ca deciziile pe care le vei face in privinta relatiilor sa fie mai mult bazate pe cautarea sigurantei decat pe o auto-suficienta echilibrata si abilitatea de a te baza pe altii. Cu cat esti mai dependent/a, cu atat mai mult vei crede ca in fiecare aventura ti-ai gasit "sufletul pereche" , cel putin la inceput, si asta pentru a avea un (fals) sentiment de siguranta.
Pe de alta parte, daca esti in cautarea dragostei insa te-ai convins deja ca este prostesc sau dovada unui caracter slab sa depinzi de oricine altcineva decat de propria persoana, esti ceea ce psihologii numesc "contra-dependent" si te vei asigura ca niciodata nu este momentul potrivit pentru a-ti lua un angajament. Vei face acest lucru concluzionand ca nimeni nu se ridica la standardele tale, cand adevarul este ca nu ai incredere in nimeni pentru a tine pasul cu tine. Pentru unele persoane, interdependenta este mai usor de pastrat in prietenii decat in legaturi romantice, pentru ca cele din urma aduc la suprafata multe aspecte vulnerabile ce isi au originea in relatiile familiale, ce pot tine de abandon, control sau anxietati sexuale.
Maturitatea emotionala include si abilitatea de a-ti pastra optimismul si increderea in urma unor suferinte traite. Daca iti este teama ca a pierde iubirea te va distruge pentru totdeauna, esti mai predispus sa fortezi ajustarea intr-o relatie a unui partener cu care nu te potrivesti sau a sta intr-o relatie proasta prea mult doar pentru ca a te desparti pare mai mult decat dureros. Daca ai incredere ca iti vei reveni si vei invata ceva despre tine si ceilalti din relatiile care nu functioneaza, atunci poti sa rupi legaturile intr-un mod sanatos.
In cele din urma, persoanele mature din punct de vedere emotional au un simt dezvoltat al empatiei. Ele pot intelege sentimentele si atitudinea altcuiva, chiar daca nu sunt de acord cu ele, si asta fara a si le incalca pe cele proprii.
Dispozitia de context
Persoanele de peste douazeci si ceva de ani au adevarate dileme in a se lega de cineva pe viata. Educatia superioara, o perioada economica dificila, frecvente schmbari de job si nenumarate optiuni in materie de intalniri si gasirea unui partener intarzie dispozitia necesara. Mariajul si alte declaratii de angajament pe viata au ajuns mai degraba ceva de care majoritatea fug in dorinta de a trai o viata plina de aventuri.
In 2008 varsta medie a mirilor era de 26 pentru femei si 28 pentru barbati - varstele la care maturitatea emotionala si dispozitia de context cresc sansele de a avea o relatie de durata. Restul tine ca si pana acum de ... un pic de noroc si ceva incredere.
Linda Young este dr. Psiholog, iar materialele ei au aparut la CNN, The Oprah Magazine si USA Today.
Cum te comporti cu un copil timid... Magic Desktop, softul sigurantei copiilor...