Bebelusul este nelinistit, izbucneste in plans aparent fara motiv, tinde sa muste diverse obiecte sau sa isi bage mana in gurita pentru ca presiunea degetelor pe gingie le calmeaza durerea. Daca te uiti in gurita lui, vei vedea ca are gingiile umflate, rosii si tari.
Eruptia dintilor poate fi insotita de febra si de tulburari intestinale (diaree, varsaturi). Multe dintre simptome apar cu cateva saptamani inainte de eruptia dintilor, accentuandu-se in momentul in care dintisorul ajunge la suprafata gingiei.
De ce sunt importanti?
Dentitia primara, in afara de rolul in masticatie si in vorbire, pastreaza structura osoasa si pregateste "terenul" pentru aparitia celor 32 de dinti permanenti. Daca dintii de lapte se dezvolta sanatos, fara carii sau alte complicatii, la fel se vor dezvolta maxilarele si dintii permanenti. In schimb, daca primii dintisori se pierd cu mult inainte de aparitia dintilor permanenti (care incep sa apara in jurul varstei de 6 ani), spatiul dintre dinti se ingusteaza si apar probleme in alinierea dintilor definitivi.
Atunci cand dintii superiori sau dintii inferiori erup langa dintii de lapte, este un lucru normal, insa nu trebuie neglijat. Chiar si in aceasta situatie se impune o consultatie la un medic pedodont (stomatolog pediatru), mai ales ca este posibil sa fie nevoie de extractii dentare.
Recomandari
Medicul Despina Miciulica va recomanda sa aveti grija de gurita celui mic chiar inainte de aparitia primului dinte.
1. Puteti incepe cu tamponarea gingiilor, dupa fiecare alaptat sau dupa fiecare masa cu biberonul, folosind tifon steril, umezit in apa fiarta si racita sau in ceai de musetel.
2. Veti continua aceasta curatare si dupa aparitia primilor dintisori sau puteti apela la periuta si pasta de dinti speciale pentru bebelusi.
3. Nu lasati copilul sa doarma cu biberonul in gura si nu ii dati sa bea ceai indulcit sau alte lichide dulci cu suzeta.
4. Dupa ce micutul a implinit un an, renuntati la biberon si invatati-l sa bea din cana.
5. Potrivit medicului, este bine sa il obisnuiti pe cel mic cu periuta de dinti, deoarece asa ii va fi mai usor sa accepte spalatul pe dinti. Alegeti o periuta de dinti scurta si moale, pentru a masa gingiile fara a le irita, si frumos colorata, pentru a-l atrage pe cel mic.
6. Prima vizita la stomatolog trebuie sa aiba loc dupa varsta de 3 ani, asta in cazul in care copilul nu are carii sau alte probleme care sa solicite un consult de specialitate
Solutii
Exista mai multe metode prin care il poti ajuta pe cel mic sa treaca mai usor peste momentul in care ii apar primii dintisori. Maseaza-i gingiile cu degetul tau, chiar daca la inceput este inconfortabil pentru bebelus.
Da-i sa bea ceai de anason, tei sau musetel sau recurge la gelurile calmante existente in farmacii. Atentie! Inainte de a-l "trata" pe cel mic, cere sfatul unui medic cu privire la cantitatea si perioada de timp in care poate fi folosit un anumit produs, indiferent daca este vorba despre un gel antiseptic sau un ceai medicinal.
In plus, mai poti folosi jucariile speciale pentru dentitie, umplute cu apa, care se racesc in frigider.
Este de preferat sa nu recurgeti la medicamente din proprie initiativa si nici sa apelati la asa-zisele leacuri babesti.
Important! Folosirea excesiva a biberonului poate duce la aparitia "cariilor de biberon". Acestea apar in urma contactului prelungit al dintilor bebelusului cu lichide ce contin zahar (lapte, ceai indulcit, sucuri) si "ataca" in special dintii de sus (intai incisivii, apoi molarii si caninii).
Citeste si Jurnalul National
sursa foto: coliccare.com
De ce Megamind transmite un mesaj pozitiv copiilor... VIDEO! Masaj cu diamante...