Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faci pe 20 iulie

Sambata credinciosii ortodocsi il cinstesc pe Sfantul Ilie, aducatorul de ploaie. Afla ce traditii si obiceiuri trebuie sa respecti in aceasta zi de mare sarbatoare, marcata in calendarul ortodox cu cruce rosie. Calendar ortodox 2019, iulie.

Sâmbătă credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ilie, aducătorul de ploaie. Află ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi de mare sărbătoare, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie. Calendar ortodox 2019, iulie.

Sfântul Ilie este cunoscut credincioșilor ca un mare profet, factor de minuni și aducător de ploi. Despre acesta se mai spune că provoacă tunete, trăsnete și decide unde natura se dezlănțuie cu grindină și furtuni. Biserica Ortodoxă Română l-a numit pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul patron spiritual și protector al aviatorilor români.

Potrivit scrierilor creștine, Ilie s-a născut cu 850 de ani înaitea lui Iisus Hristos, în cetatea Tesve, cetate de la care i se trage și numele. Se spune că la naşterea sa a fost învelit în scutece de foc şi i s-a dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu. Sf Ilie, din tribul lui Aaron, a devenit un mare apărător al creștinilor și unul ditre cei mai cunoscuți profeți ai Vechiului Testament.

Ahab, regale acelor vremuri, și-a obligat poporul să se închine lui Baal din iubire pentru soția sa. Se spune că Dumnezeu s-a înfuriat și l-a trimis pe Sfântul Ilie pentru a-l pedepsi pe rege.

Articolul continuă după reclamă

După ce s-a rugat lui Dumezeu, Ilie s-a retras pe malul râului Cherit iar în urma lui s-a pornit o secetă care a ars tot și a chinuit orice viețuitoare. Seceta a durat trei ani și jumătate și s-a încheiat atunci când poporul iudeu și-a recunoscut greșeala închinării la zeul Baal.

Pentru a demonstra puterea lui Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune lui Ahab să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel și să se închine lui Baal, iar el să se roage lui Dumnezeu pentru a se termina seceta. Acesta a reușit să aprindă focul peste jertfa adusă, ceea ce 450 de preoţi ai lui Baal nu au reuşit să facă. Astfel Sf Ilie a îndepărtat cultul lui Baal.

Citește și : Calendar ortodox 2019, iulie. Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Ilie Tesviteanul

Calendar ortodox 2019. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie, 20 iulie

Tradiția spune că tinerele necăsătorite trebuie să se ducă în seara din ajunul Sfântului Ilie pe ogoare de cânepă. Acolo acestea se dezbracă și se tăvălesc prin plante. După ce ajung acasă, se pun la somn și așteaptă visul profetic. Dacă acestea visează cânepă verde, se vor mărita cu barbați tineri, iar dacă visează cânepă urscată vor avea parte de un sortit bătrân.

În cultura populară femeile culeg, în dimineața de Sf Ilie, plantele medicinale și busuiocul pentru a-l pune la uscat. Se crede că acestea au efecte tămăduitoare profunde dacă sunt culese pe 20 iulie. În trecut, pe 20 iulie se culegeau plantele pentru farmece și descântece.

Până de Sf Ilie consumul de mere este interzis! Se spune că în ziua de 20 iulie, sufletele morților se întorc pe la casele lor, iar pentru a nu fi mâniate, femeile trebuie să scuturemerii de roade iar copii să le adune. Înainte de a fi consumate, fructele trebuie să fie duse la biserică pentru a fi sfințite. În caz contrar, riști să nu te bucuri de razele soarelui tot anul.

De Sfântul Ilie, gospodinele trebuie să își servească oaspeții cu miere proaspătă și țuică. În caz că această tradiție nu se respectă, ploile vor cuprinde stupii și inundă culturile.

În ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie, credincioșii nu trebuie să lucreze pe câmp sau în gospodării, ca în orice zi cu cruce roșie. Dacă acest lucru nu este respectat, toate culturile vor fi lovite de piatră și poi abundente.

Citește și:

Mesaje de Sfântul Ilie. Cele mai frumoase SMS-uri și urări de „La mulți ani!”

Calendar ortodox iulie 2019. Când pică Sfântul Ilie și cui spui „La mulți ani!”

Mesaje de Sfântul Ilie. Cele mai frumoase SMS-uri și urări de „La mulți ani!”... Copiii visează mai mult la o carieră pe YouTube decât să devină astronauţi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog Sambata, 08.06.2024, 15:30
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x