Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Animatie: Ferdinand

Trebuie neaparat să treacă pe lista ta de lecturi! Topul celor mai citite cărţi din 2019

Anul acesta, thrillerul şi genul fantasy sunt din nou în topul celor mai citite cărţi. Descoperă care sunt cele mai apreciate cărți din anul 2019

1. ”Pacienta tăcută” de Alex Michaelides

Faptul că Pacienta tăcută”, romanul de debut al lui Alex Michaelides, a fost lansată în februarie 2019 în peste 38 de țări demonstrează că avem în față un hit. Intitulat încă de la apariție ”thrillerul anului 2019” și având parte de recenzii pozitive inclusiv de la A.J.Finn, autorul celebrei cărţi Femeia de la fereastră”, care a declarat că nu a reușit să lase cartea jos, ”Pacienta tăcută” e deja pe drumul spre stele și nu e de mirare că a devenit una dintre cele mai citite cărți din 2019. Povestea e pe cât de sofisticată, pe atât de tulburătoare: Alicia Berenson e o pictoriță celebră și talentată căsătorită cu un fotograf de modă și care pare să ducă viața perfectă. Atunci când își împușcă însă soțul în mod violent și refuză să mai spună vreun cuvânt, este internată în spitalul de psihiatrie de maximă siguranță The Grove și devine o adevărată vedetă. Amatorii acestui tip de literatură vor ghici probabil la un moment dat adevărul ascuns în spatele faptelor, dar, chiar și așa, lectura rămâne de-a dreptul irezistibilă. Stilul lui Michaelides e magnetic, dând dovadă de finețea unui maestru, iar personajele inteligent create și răsturnările de situație îl transformă într-una dintre cele mai puternice voci ale prezentului, deși se află abia la romanul său de debut.

2. ”Normal People” de Sally Rooney

The Times l-a numit deja ”Cel mai bun roman publicat în acest an”, iar criticii de la The Guardian îl consideră un clasic. Rooney pictează legătura tandră și complicată a doi adolescenți, surprinsă până în anii tinereții lor. În liceu, Marianne și Connell nu ar putea fi mai diferiți unul de celălalt: ea e inteligentă, feroce și retrasă, el a amuzant, sociabil și popular. Ceea ce începe mai întâi ca o iubire rebelă, ascunsă, continuă cu o poveste și mai complicată trăită la colegiu, când situația se schimbă: Marianne e în culmea încrederii și a puterii, în timp ce Connell e mai degrabă retras, pe muchia depresiei. Cei doi tineri par să cadă pradă problemei care ucide atât de multe relații acum: incapacitatea partenerilor de a se înțelege unul pe altul, de a comunica sau de a înceta să se mai iubească atunci când lucrurile nu mai merg între ei. Proza lui Rooney e atât de sinceră, de realistă și de acaparatoare, încât nu ne mirăm deloc că această operă face parte dintre cele mai apreciate cărți din 2019.

”Regele malefic” de Holly Black

Genul fantasy nu a lipsit deloc de pe lista celor mai citite cărți ale ultimilor ani, iar ”Regele malefic” pare să fie cea mai strălucitoare nestemată a ultimilor ani. Cartea este impregnată de mașinațiile politice care au făcut celebră ”Urzeala tronurilor”, jucându-se cu ambiguitatea morală a personajelor sale și cu descoperiri și răsturnări de situație pe care de cele mai multe ori nu le intuim câtuși de puțin. Jude a reușit să și-l aservească pe Cardan, care a devenit rege, dar care se află acum, cel puțin parțial, sub controlul său. Este suficient să îți spunem că opera e foarte greu de lăsat din mână, iar că atunci când afli că Jude este pe cale să fie trădată de cineva apropiat care dorește moartea ei și a celor dragi, dar și distrugerea lumii în care trăiește, cu siguranță te vei declara dependent.

Recomandari