Antena Căutare

Undrea, luna fartatilor lui Mos Ignat

Odinioara, luna decembrie se mai numea si „Undrea”. De unde sa fi venit numele asta, nimeni nu-si mai aduce exact aminte. Doar oamenii cei vechi mai zic ca Undrea era frate cu Mos Ignat si ca sa-l rasplateasca pe acesta pentru nu stiu ce ajutor ce-i daduse el intr-o zi, a sacrificat intr-o zi un godacel si l-a impartit cu toti fartatii lui.

In ograda casei batranesti, Taica Sandu risipeste din belsug paie de grau... Pregateste locul unde Culita, vecinul cel mester si cu cutit ascutit, va taia si va transa porcul cel dolofanel care acu' guita trist in cocina de lemn din spatele gradinii... Hmm, sa fie oare adevarat ca, inainte de a-l taia, porcul se viseaza cu colan de margele sangerii in jurul gatului?

Daca-i asa, imi explic de ce-i trist si... aproape tacut. Vecinul Culita a intrat deja in ograda si-si scoate, tacticos, „pusca de asomat". Stim cu totii, nu?, ca nu se mai taie azi porcul ca pe vremuri, infigandu-i cutitul in beregata... Nuuuu, acum se „asomeaza", adica se adoarme. Pentru totdeauna. Si abia dupa aceea mesterul macelar se porneste sa-l transeze.

Vecinul Culita respecta, din tot ritualul cel vechi, partea cu crucea „scrisa" cu cutitul pe fruntea godacului. Doar nimic nu se poate face fara binecuvantare!

Tot articolul, in Jurnalul National

Alimentatia nou-nascutului... VIDEO! Invata anatomie de la Google!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x