In ograda casei batranesti, Taica Sandu risipeste din belsug paie de grau... Pregateste locul unde Culita, vecinul cel mester si cu cutit ascutit, va taia si va transa porcul cel dolofanel care acu' guita trist in cocina de lemn din spatele gradinii... Hmm, sa fie oare adevarat ca, inainte de a-l taia, porcul se viseaza cu colan de margele sangerii in jurul gatului?
Daca-i asa, imi explic de ce-i trist si... aproape tacut. Vecinul Culita a intrat deja in ograda si-si scoate, tacticos, „pusca de asomat". Stim cu totii, nu?, ca nu se mai taie azi porcul ca pe vremuri, infigandu-i cutitul in beregata... Nuuuu, acum se „asomeaza", adica se adoarme. Pentru totdeauna. Si abia dupa aceea mesterul macelar se porneste sa-l transeze.
Vecinul Culita respecta, din tot ritualul cel vechi, partea cu crucea „scrisa" cu cutitul pe fruntea godacului. Doar nimic nu se poate face fara binecuvantare!
Tot articolul, in Jurnalul National