Căutare Live

Care au fost cuvintele lui Iisus rostite pe cruce și ce semnifică

Vinerea Mare sau Vinerea Paștilor este cea mai neagră zi din Săptămâna Patimilor, fiind ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce. Cuvintele rostite de Iisus pe cruce au o încărcătură dramatică și o semnificație aparte. 

vinerea mare, Iisus pe Cruce

Vinerea Mare sau Vinerea Paștilor este cea mai neagră zi din Săptămâna Patimilor, fiind ziua în care Iisus Hristos s-a jertfit pentru omenire. Cuvintele rostite de Iisus pe cruce au o încărcătură dramatică și o semnificație aparte.

La denia din această seară, Biserica face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului și a mărturisirii tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.

Condamnat la moarte și răstignit pe cruce, hulit, biciuit și însetat, Iisus a mai avut putere să rostească câteva cuvinte înainte să moară. Iată care sunt și ce semificație au.

Care au fost cuvintele lui Iisus rostite pe cruce și ce semnifică

1. "Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac"

Prin aceste cuvinte, Domnul a arătat milă Sa față de ucigași, a căror răutate nu L-au lăsat nici în chinurile de pe Cruce. O altă semnificație este aceea că, omorându-l pe cel drept, ucigașii se omoară în fapt pe sine.

2. "Adevărat zic ție: astăzi vei fi cu Mine în Rai"

Aceste vorbe i-au fost adresate tâlharului, care s-a pocăit pe Cruce. Foarte mângâietor cuvânt pentru păcătoșii care se pocăiesc fie și în ultima clipă. Până la ultima suflare, Iisus și-a exercitat misiunea, aceea de a mântui.

3. "Femeie, iată fiul tău!"

Iisus i-a spus aceste vorbe mamei sale, Maica Domnului, care stătea sub crucea fiului răstignit. Cuvintele acestea arată grijă de fiu, pe care oricine o datorează părinților.

4. "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit?"

Aceste vorbe spuse de Iisus arată neputunța firii omenești, în fața suferințelor.

Citește și
colaj de imagini cu liviu dragnea si irina la iesirea din inchisoare
Declarațiile Irinei Tănase după ce s-a scris că Liviu Dragnea s-ar fi despărțit de ea. Ce spune tânăra
Declarațiile Irinei Tănase după ce s-a scris că Liviu Dragnea s-ar fi despărțit de ea. Ce spune tânăra
Karina Chikitova a stat singură 12 zile într-o pădure din Siberia când avea patru ani. Ce face acum și cum arată copila de 11 ani
O fetiță de 4 ani a supraviețuit singură într-o pădure din Siberia, plină de lupi și urși. Cum a fost găsită și cum arată acum
O fetiță de 4 ani a supraviețuit singură într-o pădure din Siberia, plină de lupi și urși. Cum a fost găsită și cum arată acum
colaj de imagini cu ioana tufaru la antena 1
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
Mai multe articole

5. "Mi-e sete!"

Chinurile îndurate, căldura, deshidratarea. Iisus a cerut apă, însă un soldat roman i-a adus oțet, fapt ce nu a făcut decât să-i adâncească setea și să-i grăbească moartea.

6. "Părinte, în mâinile Tale îmi dau duhul!"

Iisus i se adresează Tatălui Ceresc în ultimele clipe de viață, pentru a întări adevărul pentru care a murit: că El este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

7. "Săvârșitu-s-a!"

Această afirmație nu înseamnă terminarea vieții, ci săvârșirea misiunii Sale pe Pământ, și anume, aceea de a răscumpăra și de a mânui omenirea.

Vinerea Mare, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este o zi de doliu și post negru, ziua răstignirii și a morții lui Iisus Hristos pe cruce. La Biserică este zi aliturgică deoarece Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Iisus, în chipul pâinii și al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeași zi. În seară acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului.

După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului. Tot astăzi oamenii trec pe sub masă, gestul care simbolizează trecerea în mormânt alături de Iisus și Învierea odată cu El.

Săptămâna Patimilor se continuă apoi cu Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.

Vinerea Mare: de câte ori se trece pe sub masă azi și de ce să o faci

sursa info: crestinortodox

La mulți ani de Sfinții Constanțin și Elena! Semnificația puternică a numelor... Rugăciunea din Sâmbăta Mare. Cum te rogi în ziua îngropării lui Iisus...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri