Căutare Live

Vinerea Mare: de câte ori se trece pe sub masă azi și de ce să o faci

Vinerea Mare: de câte ori se trece pe sub masă azi și de ce trebuie să o faci. Semnificația acestei tradiții vechi în ziua morții lui Iisus.

Vinerea Mare: trecerea pe sub masa, Sfantul Epitaf

Vinerea Mare: de câte ori se trece pe sub masă azi și de ce trebuie să o faci. Semnificația acestei tradiții vechi în ziua morții lui Iisus.

Vinerea Mare sau Vinerea Paștilor este cea mai neagră zi din Săptămâna Patimilor, fiind ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce. La denia din Vinerea Mare, Biserica face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelorPatimi ale Mântuitorului și a mărturisirii tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.

Tradiția spune că în fiecare an, în Vinerea Mare, se trece pe sub masă, o dată sau de trei ori. Acest gest simbolizează faptul că și noi, muritorii, participăm la suferința și moartea lui Iisus, coborând alături de el în mormânt și înviind alături de el. De aceea, această coborâre și ridicare din groapă morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, post negru. Ce nu ai voie să faci

Ce este Sfântul Epitaf

Vinerea Mare: de câte ori se trece pe sub masă azi și de ce să o faciSfântul Epitaf

De ce nu e bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare

Sfântul Epitaf este o icoană pictată pe pânză, reprezentând punerea în mormânt a Domnului, care este aşezat în mijlocul bisericii pe o masă mai înaltă. Potrivit tradiţiei, credincioşii sărută Sfântul Epitaf şi trec pe sub masa pe care acesta este aşezat.

După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.

Vinerea Mare: de câte ori se trece pe sub masă azi și de ce să o faciTrecerea pe sub masă

Trecerea pe sub masă: de câte ori se face asta

După slujba Ceasurilor Împărătești, în Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârșește "Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf”, când se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf. El va fi așezat pe o masă mai înaltă, care închipuie Mormântul Domnului. Credincioșii sărută Biblia și Crucea, ce stau pe Sfântul Epitaf, după care se trece pe sub masă. Unii trec o dată, alții de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt. Din punct de vedere religios, nu există temei care să întărească mai mult o părere sau alta, ci preoții sunt de părere că acest gest trebuie făcut de credincioși măcar o dată, în semn al smereniei.

Citește și
zarug la asia express într-o ținută extravaganta cu galben și roșu
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Colaj cu concurneții de la Asia Express, sezonul 4 și ediția speciala de la Chefi la cuțite
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
Colaj cu Zanni și Alex Velea
Alex Velea a spus adevărul despre relația pe care o are cu Zanni, după ce s-a zvonit că s-au certat: „Se poate vindeca singur”
Alex Velea a spus adevărul despre relația pe care o are cu Zanni, după ce s-a zvonit că s-au certat: „Se poate vindeca singur”
Mai multe articole

Săptămâna Patimilor se continuă apoi cu Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.

Citește și:

Paște 2019. Săptămâna patimilor: cea mai puternică rugăciune din Vinerea Mare

34 de ani de la Cernobîl. Imaginile gloriei din Pripiat, orașul în care s-a construit centrala morții. Așa arăta înainte... Moarte tragică pentru un tânăr român de 23 de ani: Era ars complet. Corpul lui era scrum!...
Parteneri
Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Ce ar trebui să excluzi din dieta ta
Alimentația este foarte importantă când vine vorba de a avea o viață sănătoasă. Astfel, în ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de preparatele pe care le cumpără și pe care le consumă. Am pregătit pentru tine o listă de alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă.
Catine.ro
Ultimele știri