De curand, expertii americani au tras un semnal de alarma privind numarul crescut al copiilor care au carenta de vitamina D. Dintr-un grup de 380 de copii cu varste intre opt luni si doi ani carora li s-a analizat nivelul vitaminei D din corp, 40 la suta aveau un nivel scazut, iar 12 la suta aveau deficienta.
La o analiza mai aprofundata, s-a constatat ca o treime din micutii cu deficienta de vitamina D sufereau de o demineralizare a oaselor. Acesti copii sunt cei mai expusi fracturilor, pot avea oasele indoite sau, in cazuri severe, pot face rahitism ori spasmofilie. Tot din cauza lipsei vitaminei D copiii pot avea stari de oboseala, iar in cazuri extreme pot suferi un atac de apoplexie.
De unde luam vitamina D
Expunerea la soare este cea mai buna modalitate de a obtine vitamina D. Cum ajuta soarele la fixarea vitaminei D in corp? Nu el in sine, ci iradierea pe care o exercita cu ultravioletele B, acestea ajutand la fotosinteza vitaminei D3 in piele.
Este insa adevarat ca expunerea prelungita la soare poate sa provoace aparitia cancerului de piele. De aceea copiii trebuie feriti de soarele fierbinte din orele amiezii (intre 12.00 si 16.00). Iar atunci cand ii scoatem la plimbare este bine sa-i protejam cu o palarie de culoare alba si cu ochelari de soare.
Pe de alta parte, curele heliomarine sunt extrem de benefice in cazul copiilor. In afara acestora, o dieta adecvata poate asigura necesarul zilnic, dar cu unele conditii. Cea mai importanta este renuntarea la grasimile animale si folosirea uleiurilor vegetale.
Carnea de vita, de pui si de peste contin si ele vitamina D, pe care o mai gasim in galbenusul de ou, in lapte si in unt. De fapt, o gasim in toate alimentele ce contin lipide.
Foto: www.dinikusuma.com
Citeste si Revista Felicia!