Antena Căutare

Alertă alimentară! Roșiile de pe piața din România au fost identificate cu 19 substanţe periculoase. Din ce țară provin de fapt

Inspectorii ANPC trag un semnal de alarmă cu privire la roșiile care se regăsesc în piețele și magazinele din România! Iată cum au fost depistate substanțele periculoase.

Bătrânică care vinde roșii la piață Galerie
Alertă alimentară! Roșiile de pe piața din România au fost identificate cu 19 substanţe periculoase. Din ce țară provin de fapt | Shutterstock.com

În urma unor controale efectuate de către inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a fost stabilit faptul că există o serie de alimente pe care le consumăm zilnic infestate cu substanțe extrem de periculoase pentru organism.

Citește și: Cât costă un kilogram de roșii românești! Prețul din piețe îi poate lua prin surpindere pe mulți

Deși în jurul cazului cu puiul infestat cu Salmonella s-a creat isterie, inspectorii au decis să dezvăluie și alte probleme care există cu adevărat în piețele și magazinele de la noi din țară.

Iată ce s-a descoperit în cazul roșiilor aflate la vânzare în această perioadă.

Roșii identificate cu 19 substanţe periculoase

După ce au fost efectuate o serie de teste de laborator în cazul roșiilor venite din Turcia, rezultatele au arătat faptul că acestea conțin 19 substanțe periculoase pentru sănătatea organismului nostru.

Totodată, și în cazul roșiilor care provin din Italia au fost descoperite 13 dintre aceleași substanțe periculoase, iar specialiștii laboratoarelor susțin faptul că există posibilitatea ca acestea să fie importate tot din Turcia.

Roșiile care au fost testate au fost cumpărate din mai multe zone ale țării, atât din supermarket, cât și din cunoscutele piețe agroalimentare.

Citește și: Atenție la legumele din piețe pline de pesticide. Primul pas obligatoriu pe care trebuie să îl faci după ce le-ai cumpărat

Inspectorii sanitari veterinari români au decis și retragerea de pe piață a căpșunilor care vin prin import din Grecia după ce au fost depistate cu un pesticid pe care Uniunea Europeană nu l-a aprobat. Potrivit informațiilor publicate în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), acestea au fost supuse unor teste de laborator prin intermediul cărora a fost posibilă depistrea lor cu pesticidul periculos ce poartă denumirea de karanjin.

Potrivit Antena 3 CNN, în urmă cu o săptămână autoritățile de la București au anunțat autoritățile sanitare din Grecia cu privire la acest aspect și au decis retragerea de la vânzare a lotului cu pricina.

Pesticidul identificat s-a dovedit a fi extrem de periculos pentru sănătatea organismului uman.

Karanjin este un pesticid natural, dar care poate deveni extrem de nociv atunci când este folosit în exces și neadecvat. Acest pesticid poate fi toxic atât pentru oameni, cât și pentru insectele non-țintă precum sunt albinele.

Expunerea directă sau necorespunzătoare la această substanță poate să provoace iritații serioase, iar Uniunea Europeană a decis interzicerea acestui pesticid din cauza efectelor negative asupra sănătății umane, cât și asupra mediului.

Karanjinul a fost clasificat drept o substanță activă neacceptată pentru utilizare în produsele de protecție a plantelor și nu poate fi utilizat în mod legat în agricultura europeană.

Uniunea Europeană are o serie de standarde stricte în privința siguranței alimentare și protecției mediului prin care se urmărește reducerea riscurilor asociate cu utilizarea pesticidelor și promovarea alternativelor mai sigure și sustenabile.

Citește și: Leguma care costă mai mult decât carnea. Ce este și la ce preț ajunge planta pe care nu toți și-o permit

Totodată, la începutul lunii aprilie autoritățile au transmis o altă alertă alimentară cu privire la carnea de pui care este infestată cu Salmonella.

Carnea contaminată a fost descoperită în magazine din București, Ilfov și Vrancea.

„O primă parte a rezultatelor acestor analize relevă următoarele aspecte:

- probele prelevate în județul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internațional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focșani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis

- probe prelevate în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, din pui și organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis

- probe prelevate în magazinul Penny Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis

- probe prelevate în magazinul Penny Bucureștii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella

- probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca ”Coco Rico”, produsă de Aaylex SRL, au fost confirmate cu Salmonella

- probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsă de Agricola Internațional SRL, au fost confirmate cu Salmonella”, este mesajul transmis de ANPC.

Ce ouă nu trebuie să cumperi sub nicio formă! La ce să fii atent atunci când mergi la cumpărături... Salamul de Sibiu i-a cucerit pe americani. Cum a ajuns produsul românesc pe rafturile magazinelor din Statele Unite ale ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x