Potrivit unor cercetări recente realizate de oamenii de știință de la Universitatea de Medicină Hubei din China, persoanele cu vârsta de peste 50 de ani ar trebui să fie mult mai atente la ceea ce consumă și să evite cafeaua instant, pentru a nu se expune unor riscuri grave de îmbolnăvire.
Deși de-a lungul timpului s-au menționat mai multe efecte negative ale cafele instant asupra sănătății, cercetătorii au descoperit un nou pericol, mai ales pentru cei care au un risc cresct de îmbolnăvire.
Citește și: 7 obiceiuri matinale care te îngrașă. Ce să NU faci dimineața ca să-ți menții silueta
Mai exact, consumul acesteia ar putea contribui la apariția unei afecțiuni oculare care afectează în mod special vederea persoanelor trecute de 50 de ani.
Cafeaua instant poate crește riscul de DMLV
Potrivit experților, degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o boală a retinei ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. Afecțiunea oculară reprezintă o deteriorare a maculei (zona responsabilă cu vederea centrală), care face ca aceasta să nu mai captureze clar imaginile ș să nu mai poată percepe nuanțe de culori și detalii, atât la distanță, cât și la apropiere.
Deși DMLV nu provoacă orbire totală, aceasta poate îngreuna citirea și recunoașterea fețelor, iar simptomele nu pot fi stopate fără tratament.
Potrivit unui studiu în care au fost folosite date genetice de la peste 500 000 de persoane, a fost identificată o legătură semnificative statistic între consumul de cafea instant și riscul de DMLV uscat (una dintre formele bolii care poate duce în timp la orbire). În schimb, consumul de cafea măcinată și de produse decofeinizate nu a fost corelat cu riscul de apariție a afecțiunii oculare.
„Rezultatele noastre au dezvăluit o corelație genetică între consumul de cafea instant și DMLV uscat” a precizat autorul corespondent Siwei Liu, de la Departamentul de Oftalmologie al Spitalului Shiyan Taihe de la Universitatea de Medicină Hubei.
„Cafeaua instant poate crește riscul de DMLV, iar reducerea aportului său ar putea ajuta la prevenirea DMLV uscat. Persoanele cu risc ridicat de DMLV ar trebui să evite cafeaua instant.” a mai explicat acesta, potrivit thesun.co.uk.
Cum recunoști degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV)
Degenerescența maculară legată de vârstă este de două tipuri: DMLV uscat (forma atrofie) și DMLV umed (formă exsudativă).
DMLV uscat este cea mai frecventă formă și se referă la deteriorarea maculei din cauza depozitelor anormale de proteine, în timp ce DMLV umed este mai severă, deoarece se dezvoltă mai repede, cu toate că nu este la fel de des întâlnită.
„Studiile epidemiologice indică faptul că DMLV afectează aproape 200 de milioane de oameni din întreaga lume, numărul urmând să ajungă la 290 de milioane până în 2040 (...)
Cercetările au arătat că factorii genetici joacă un rol major în dezvoltarea DMLV. Cu toate acestea, având în vedere mecanismele neclare ale bolii și complexitatea tratamentului, încetinirea progresiei bolii și prevenirea în timp util sunt deosebit de importante” se arată în studiul Food Science and Nutrition.
Citește și: Efectele cafelei pe stomacul gol. Ce se întâmplă când o consumăm dimineața, înainte de alte alimente
Trendul viral al verii în materie de băuturi răcoritoare! Cum se prepară limonda cu murături și ce spun cei care au înce... Roșii românești pline de pesticide. O singură probă din 9 piețe a trecut testul analizelor de laborator...