Munţii Apuseni ascund terenul perfect pentru unul dintre cele mai rare şi mai curate sortimente de miere. Obţinută din nectarul florilor culese din creierii munţilor, mierea de munte este mult mai bogată în minerale decât cea de salcâm sau rapiţă. Aşa că străinii se înghesuie să plătească şi 35 de euro pe kilogramul de miere considerat un miracol pentru sănătate.
Mierea a devenit din ce in ce mai scumpă, iar străinii știu ce-i bun și plătesc pe măsură, spun apicultorii. Si nu vorbim de orice fel de miere, ci de mierea sălbatică. Pentru clujeanul Mihai Grama, stupar cu studii de specialitate la București și spirit de aventură, apicultura a devenit un stil de viață. Stă plecat toată vara de acasă, pe culmi de munte unde albinele sale găsesc florile sălbatice din care produc cea mai curată miere din România.
Nu duce lipsă nici de clienți pentru că străinii se înghesuie să plătească și 35 de euro pe kilogramul de miere din cele mai rare flori ale munților Apuseni
Încă de la sfârşitul lunii iunie, Mihai Grama pleacă în munţi pentru a găsi iarbă neagră de pădure sau negruşul. O plantă care înfloreşte doar pe cele mai înalte vârfuri din Apuseni. Până atunci însă, în această perioadă, albinele caută nectar în florile de zmeur sălbatic sau în brad.
„Asta-i o miere premium, deci printre puţinele specialităţi care sunt la noi în ţară. Cred că suntem pe degetele de la o mână câţi oameni ştim s-o extragem şi s-o filtrăm şi să fie în starea asta. Nu degeaba a spus prinţul Charles că e cea mai bună miere pe care a mâncat-o vreodată, mierea de fâneaţă din Transilvania”, a spus Mihai Grama.
Şi nu doar prinţul Charles, ci şi alţi străini s-au îndrăgostit de mierea de munte. Cei mai fideli clienţi sunt nemţii care se înghesuie să cumpere deşi un borcan de miere de iarbă neagră costă cât patru de miere de salcâm.
Pe măsura preţului sunt şi proprietăţile. Mierea de munte are de zeci de ori mai multe minerale decât oricare alt tip de miere, spun nutriţioniştii.