Fie că vorbim despre pepenele roșu sau galben, aceste fructe sunt ideale pentru zilele caniculare, mai ales că reprezintă o gustare bogată în vitamine și minerale, dar săracă în calorii.
Pentru cei care vor să păstreze savoarea pepenelui și pe timp de iarnă pot încerca rețeta delicioasă de dulceață. Iată cum se prepară, dar și de ce alte ingrediente ai nevoie!
Citește și: Dulceață de zmeură - cea mai simplă rețetă. Cum să o prepari acasă. Trucurile celor mai iscusite gospodine
Cum să prepari pas cu pas dulceața de pepene roșu sau galben
Îți prezentăm, în rândurile de mai jos, două rețete diferite de dulceață de pepene pe care le poți alege în funcție de preferințe.
Rețeta de dulceață de pepene roșu
Pentru dulceața de pepene roșu, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- două căni mari de miez de pepene verde,
- o jumătate de cană de suc proaspăt de lămâie,
- două căni de zahăr,
- șase linguri de pectină pudră.
Dulceața de pepene roșu se poate face atât din miezul, cât și din coaja fructului. Miezul conferă, în schimb, o textură asemănătoare gemului, perfectă pentru întins pe pâine sau pentru diferite deserturi.
Mod de preparare: Adaugă miezul de pepene roșu, zeama de lămâie și zahărul într-o oală. După ce începe să fiarbă, se dă focul mai încet. Pentru a evita formarea cocoloașelor, adaugă pectina rapid cu ajutorul unui tel sau al unei furculițe. Compoziția se amestecă la foc mic timp de douăzeci de minute. Dulceața se va întări când se răcește.
Când este fierbinte, dulceața se pune în borcane uscate pentru a o conserva. Alternativ, se poate păstra la frigider timp de până la o lună într-un recipient închis ermetic.
Rețeta de dulceață de pepene galben
Pentru dulceața de pepene galben, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kilogram de miez de pepene galben,
- 600 de grame de zahăr,
- o lămâie,
- vanilie
La fel se procedează și în cazul rețetei de dulceață de pepene galben, numai că aici procesul este mai rapid.
Mod de preparare: Se începe prin a scoate semințele și a tăia coaja pepenelui galben. Apoi, se taie miezul în cuburi și se pune alături de zahăr, lămâie și vanilie într-o cratiță. Pot fi adăugate arome suplimentare, după preferințe.
Amestecul se fierbe timp de douăzeci de minute la foc mare. Pe urmă, se mai fierbe încă douăzeci de minute la foc mic. Când expiră timpul, se toarnă dulceața caldă în borcanele igienizate în prealabil și se păstrează pentru conservare.
Citește și: Cum să îți dai seama dacă pepenele este copt sau dulce, fără să îl tai. Metoda cu care nu vei da greș