Este oficial vară, au apărut pepenii de Dăbuleni în piețele din România. Deși pofticioșii se îngrămădesc la tarabe pentru a gusta din fructele delicioase, nu mulți își permit însă să-și facă poftele.
Condițiile meteorologice dificile din ultimul timp își spun cuvântul în ceea ce privește producția agricultorilor și implicit prețul pepenilor.
Citește și: Cum să faci dulceață de pepene roșu sau galben. Este ușor de realizat și nu ai nevoie de multe ingrediente
Ce preț au pepenii de Dăbuleni în 2025
Pepenii roșii sunt printre cele mai populare fructe de vară. Sunt dulci, zemoși și foarte hidratanți, conținând mai bine de 90% apă. Românii îi consumă cu drag în zilele toride de vară.
Citește și: Rețetă de înghețată de pepene sănătoasă și delicioasă. Este perfectă pentru o zi toridă de vară
Cei de Dăbuleni sunt foarte căutați, fiind pepeni românești cu adevărat gustoși, cu o textură crocantă, un gust dulce și o aromă deosebită, care le aduce oamenilor aminte de copilărie. Și în acest an s-au copt, iar agricultorii au venit cu ei pe piață. Prima recoltă a fost culeasă din Sadova, Călărași și Dăbuleni.
Deși au fost atât de așteptați și căutați, pepenii de Dăbuleni nu sunt tocmai pe buzunarul tuturor românilor. Din cauza vremii nefavorabile producția fructelor a avut de suferit, ajungând târziu la comercianți, iar asta nu este tot. Prețul a avut și el de suferit, mai ales în piețe și magazine.
Potrivit Observatornews.ro, pepenii cumpărați direct de pe câmp au un preț de 3 lei pe kilogram. Cu toate acestea, în piețe sau magazine ajung să aibă preț dublu.
Citește și: Cum să îți dai seama dacă pepenele este copt sau dulce, fără să îl tai. Metoda cu care nu vei da greș
Deoarece pepenii din import ajung să fie vânduți cu prețuri mai mici, producătorii români riscă să rămână cu marfa nevândută. Astfel că, preferă să-și vândă pepenii direct de pe ogor.
Citește și: Cât de periculoasă este fructoza din fructe? Ce fructe ar trebui să eviți dacă nu vrei să te îngrași
Județul Dolj rămâne unul dintre cei mai importanți furnizori de pepeni din România, cu aproximativ 20% din producția națională.
Românii mănâncă pepenele roșu ca gustare dulce, dar unii îl preferă și în băuturi răcoritoare, pe grill, ori în salate.