Antena Căutare

Idei de prăjituri din cozonacul rămas. Cum să refolosești cozonacul uscat

După o masă îmbelșugată, cozonacul rămas pare adesea uitat pe platouri, uscat și lipsit de farmec. Totuși, chiar și atunci când și-a pierdut prospețimea, cozonacul poate deveni ingredientul principal într-o mulțime de deserturi reinventate, fără risipă și cu mult gust.

Galerie
Din cozonacul rămas poți face foarte multe deserturi noi, la fel de delicioase | Shutterstock

Cozonacul uscat se pretează excelent la preparate coapte, precum budincile dulci cu lapte, ou și stafide, dar și la reinterpretări moderne, cum ar fi tiramisu sau torturi la rece. Aromele de cacao, nucă sau rahat capătă o viață nouă când sunt completate de creme fine, fructe proaspete sau siropuri ușoare. Pentru o variantă rapidă, feliile de cozonac pot fi rumenite în tigaie, French toast-style, și servite cu toppinguri dulci sau acrișoare.

Chiar și când devine foarte uscat, cozonacul poate fi mărunțit și folosit în aluaturi, ca pesmet dulce pentru cruste crocante, umpluturi sau deserturi la pahar. Cu puțină imaginație, el se transformă din rest într-o bază versatilă pentru preparate elegante sau comfort food, perfecte pentru a prelungi spiritul sărbătorilor, dar și pentru a evita risipa alimentară.

CITEȘTE ȘI: Rețeta simplă de budincă din cozonac cu bezea. Ce rețetă trebuie să încerci cu resturile de cozonac rămase după Paște

Ce poți face cu cozonacul rămas

Articolul continuă după reclamă

Cozonacul rămas după sărbători nu trebuie risipit, ci poate fi transformat cu ușurință în deserturi noi, gustoase și reconfortante. Felii mai uscate se pot folosi pentru a face budinci la cuptor, asemănătoare celor de pâine, înmuiate în lapte, ou și zahăr, apoi coapte cu stafide, nuci sau bucăți de ciocolată.

Cozonacul poate fi și baza unui tiramisu reinterpretat, înlocuind pișcoturile cu felii subțiri de cozonac însiropat în cafea sau lichior, stratificate cu cremă mascarpone. De asemenea, se poate transforma într-un crumble rapid, tăiat cuburi și amestecat cu fructe coapte, scorțișoară și puțin unt, apoi copt până devine crocant la exterior și moale în interior.

Pentru o variantă mai rapidă, cozonacul se poate prăji ca French toast, trecut prin ou bătut cu lapte și rumenit în tigaie, servit cu miere, fructe sau iaurt. Dacă rămâne foarte uscat, se poate mărunți și transforma în pesmet dulce pentru alte prăjituri sau în strat crocant pentru tarte și deserturi la pahar.

CITEȘTE ȘI: Care sunt semnele care arată că un cozonac a expirat. Când nu mai este bine să-l consumi

Idei de prăjituri cu cozonacul uscat

Budincă de cozonac cu lapte și stafide

Ingrediente

  • 400 g cozonac uscat
  • 500 ml lapte
  • 3 ouă
  • 100 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 70 g stafide
  • 1 lingură unt (pentru uns forma)

Mod de preparare

Cozonacul se taie în felii și se lasă la înmuiat câteva minute în laptele amestecat cu ouă, zahăr și zahăr vanilat. Se unge o tavă cu unt, se așază feliile de cozonac și se presară stafidele între ele. Compoziția se toarnă deasupra și se dă la cuptorul preîncălzit, la 180°C, pentru 35-40 de minute, până când se încheagă și se rumenește ușor deasupra.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de cozonac moldovenesc pufos. Pașii pe care să-i urmezi ca să-ți iasă un deliciu

Tiramisu cu cozonac

Ingrediente

  • 350 g cozonac feliat
  • 250 g mascarpone
  • 3 ouă
  • 100 g zahăr
  • 150 ml cafea tare
  • 1 lingură lichior (opțional)
  • cacao pentru decor

Mod de preparare

Gălbenușurile se freacă cu zahărul până se albesc, apoi se încorporează mascarpone. Albușurile se bat spumă și se încorporează ușor în cremă. Feliile de cozonac se înmoaie în cafeaua rece (amestecată cu lichior) și se așază în strat într-o tavă. Se alternează straturi de cozonac și cremă, iar la final se pudrează cu cacao. Desertul se dă la rece pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.

CITEȘTE ȘI: Ce poți face dacă ți-a rămas cozonac de la masa festivă. Chef Orlando Zaharia are rețeta perfectă

Tort de cozonac cu cremă de brânză și fructe

Ingrediente

  • 500 g cozonac uscat
  • 400 g cremă de brânză dulce
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 plic gelatină
  • 150 g fructe (zmeură, afine, căpșuni)

Mod de preparare

Cozonacul se taie în felii și se așază într-o formă cu pereți detașabili, ca blat. Crema de brânză se mixează cu zahărul și frișca bătută, apoi se adaugă gelatina dizolvată. Se toarnă crema peste feliile de cozonac, se așază fructele și se nivelează. Tortul se lasă la rece cel puțin 4 ore înainte de servire.

CITEȘTE ȘI: Temperatura ideală la care se coace cozonacul. Cum obținem un desert tradițional rumenit perfect și pufos

Trufe (cake pops) din cozonac și ciocolată

Ingrediente

  • 300 g cozonac fărâmițat
  • 150 g cremă de brânză
  • 100 g ciocolată neagră
  • bombonele sau nucă pentru decor

Mod de preparare

Cozonacul se fărâmițează într-un bol și se amestecă cu crema de brânză până se obține o compoziție modelabilă. Se formează biluțe, care se dau la rece 30 de minute. Între timp, ciocolata se topește la bain-marie. Trufele se scufundă în ciocolată și se așază pe hârtie de copt, decorându-se imediat. După ce se întăresc, se servesc ca desert festiv sau gustare dulce.

CITEȘTE ȘI: Rețete cu cozonac vechi. Cum poți să folosești cozonacul rămas

Alte moduri în care folosi cozonacul de la Sărbători

Cozonacul rămas de la Sărbători nu trebuie aruncat, pentru că poate fi transformat în preparate noi, gustoase și chiar spectaculoase. Feliile mai uscate pot deveni un delicios „French toast”, rumenit în tigaie după ce a fost trecut printr-un amestec de ou și lapte, apoi servit cu miere, fructe sau iaurt.

Poți, de asemenea, să-l folosești pe post de blat pentru torturi rapide la rece sau prăjituri la pahar, unde îl alternezi cu straturi de cremă, frișcă sau fructe. Dacă e foarte uscat, cozonacul se poate mărunți fin și folosi ca pesmet dulce pentru cruste crocante, ca bază pentru cheesecake sau ca umplutură pentru clătite. Un alt mod ingenios de a-l refolosi este să-l transformi într-un crumble, amestecat cu mere coapte, scorțișoară și unt, apoi copt până capătă o textură crocantă. Nu în ultimul rând, cubulețele de cozonac pot fi însiropate cu rom sau cafea și servite cu înghețată sau frișcă, într-un desert rapid și aromat, care amintește de parfumul sărbătorilor.

Rețetă de pateu de ton. Prepară o delicatesă chiar la tine acasă... Rețete de prăjituri tradiționale pentru mese festive. Ce dulciuri poți să pui pe masă la ocazii speciale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x