Antena Căutare

Idei de prăjituri din cozonacul rămas. Cum să refolosești cozonacul uscat

După o masă îmbelșugată, cozonacul rămas pare adesea uitat pe platouri, uscat și lipsit de farmec. Totuși, chiar și atunci când și-a pierdut prospețimea, cozonacul poate deveni ingredientul principal într-o mulțime de deserturi reinventate, fără risipă și cu mult gust.

Galerie
Din cozonacul rămas poți face foarte multe deserturi noi, la fel de delicioase | Shutterstock

Cozonacul uscat se pretează excelent la preparate coapte, precum budincile dulci cu lapte, ou și stafide, dar și la reinterpretări moderne, cum ar fi tiramisu sau torturi la rece. Aromele de cacao, nucă sau rahat capătă o viață nouă când sunt completate de creme fine, fructe proaspete sau siropuri ușoare. Pentru o variantă rapidă, feliile de cozonac pot fi rumenite în tigaie, French toast-style, și servite cu toppinguri dulci sau acrișoare.

Chiar și când devine foarte uscat, cozonacul poate fi mărunțit și folosit în aluaturi, ca pesmet dulce pentru cruste crocante, umpluturi sau deserturi la pahar. Cu puțină imaginație, el se transformă din rest într-o bază versatilă pentru preparate elegante sau comfort food, perfecte pentru a prelungi spiritul sărbătorilor, dar și pentru a evita risipa alimentară.

CITEȘTE ȘI: Rețeta simplă de budincă din cozonac cu bezea. Ce rețetă trebuie să încerci cu resturile de cozonac rămase după Paște

Ce poți face cu cozonacul rămas

Articolul continuă după reclamă

Cozonacul rămas după sărbători nu trebuie risipit, ci poate fi transformat cu ușurință în deserturi noi, gustoase și reconfortante. Felii mai uscate se pot folosi pentru a face budinci la cuptor, asemănătoare celor de pâine, înmuiate în lapte, ou și zahăr, apoi coapte cu stafide, nuci sau bucăți de ciocolată.

Cozonacul poate fi și baza unui tiramisu reinterpretat, înlocuind pișcoturile cu felii subțiri de cozonac însiropat în cafea sau lichior, stratificate cu cremă mascarpone. De asemenea, se poate transforma într-un crumble rapid, tăiat cuburi și amestecat cu fructe coapte, scorțișoară și puțin unt, apoi copt până devine crocant la exterior și moale în interior.

Pentru o variantă mai rapidă, cozonacul se poate prăji ca French toast, trecut prin ou bătut cu lapte și rumenit în tigaie, servit cu miere, fructe sau iaurt. Dacă rămâne foarte uscat, se poate mărunți și transforma în pesmet dulce pentru alte prăjituri sau în strat crocant pentru tarte și deserturi la pahar.

CITEȘTE ȘI: Care sunt semnele care arată că un cozonac a expirat. Când nu mai este bine să-l consumi

Idei de prăjituri cu cozonacul uscat

Budincă de cozonac cu lapte și stafide

Ingrediente

  • 400 g cozonac uscat
  • 500 ml lapte
  • 3 ouă
  • 100 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 70 g stafide
  • 1 lingură unt (pentru uns forma)

Mod de preparare

Cozonacul se taie în felii și se lasă la înmuiat câteva minute în laptele amestecat cu ouă, zahăr și zahăr vanilat. Se unge o tavă cu unt, se așază feliile de cozonac și se presară stafidele între ele. Compoziția se toarnă deasupra și se dă la cuptorul preîncălzit, la 180°C, pentru 35-40 de minute, până când se încheagă și se rumenește ușor deasupra.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de cozonac moldovenesc pufos. Pașii pe care să-i urmezi ca să-ți iasă un deliciu

Tiramisu cu cozonac

Ingrediente

  • 350 g cozonac feliat
  • 250 g mascarpone
  • 3 ouă
  • 100 g zahăr
  • 150 ml cafea tare
  • 1 lingură lichior (opțional)
  • cacao pentru decor

Mod de preparare

Gălbenușurile se freacă cu zahărul până se albesc, apoi se încorporează mascarpone. Albușurile se bat spumă și se încorporează ușor în cremă. Feliile de cozonac se înmoaie în cafeaua rece (amestecată cu lichior) și se așază în strat într-o tavă. Se alternează straturi de cozonac și cremă, iar la final se pudrează cu cacao. Desertul se dă la rece pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.

CITEȘTE ȘI: Ce poți face dacă ți-a rămas cozonac de la masa festivă. Chef Orlando Zaharia are rețeta perfectă

Tort de cozonac cu cremă de brânză și fructe

Ingrediente

  • 500 g cozonac uscat
  • 400 g cremă de brânză dulce
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 plic gelatină
  • 150 g fructe (zmeură, afine, căpșuni)

Mod de preparare

Cozonacul se taie în felii și se așază într-o formă cu pereți detașabili, ca blat. Crema de brânză se mixează cu zahărul și frișca bătută, apoi se adaugă gelatina dizolvată. Se toarnă crema peste feliile de cozonac, se așază fructele și se nivelează. Tortul se lasă la rece cel puțin 4 ore înainte de servire.

CITEȘTE ȘI: Temperatura ideală la care se coace cozonacul. Cum obținem un desert tradițional rumenit perfect și pufos

Trufe (cake pops) din cozonac și ciocolată

Ingrediente

  • 300 g cozonac fărâmițat
  • 150 g cremă de brânză
  • 100 g ciocolată neagră
  • bombonele sau nucă pentru decor

Mod de preparare

Cozonacul se fărâmițează într-un bol și se amestecă cu crema de brânză până se obține o compoziție modelabilă. Se formează biluțe, care se dau la rece 30 de minute. Între timp, ciocolata se topește la bain-marie. Trufele se scufundă în ciocolată și se așază pe hârtie de copt, decorându-se imediat. După ce se întăresc, se servesc ca desert festiv sau gustare dulce.

CITEȘTE ȘI: Rețete cu cozonac vechi. Cum poți să folosești cozonacul rămas

Alte moduri în care folosi cozonacul de la Sărbători

Cozonacul rămas de la Sărbători nu trebuie aruncat, pentru că poate fi transformat în preparate noi, gustoase și chiar spectaculoase. Feliile mai uscate pot deveni un delicios „French toast”, rumenit în tigaie după ce a fost trecut printr-un amestec de ou și lapte, apoi servit cu miere, fructe sau iaurt.

Poți, de asemenea, să-l folosești pe post de blat pentru torturi rapide la rece sau prăjituri la pahar, unde îl alternezi cu straturi de cremă, frișcă sau fructe. Dacă e foarte uscat, cozonacul se poate mărunți fin și folosi ca pesmet dulce pentru cruste crocante, ca bază pentru cheesecake sau ca umplutură pentru clătite. Un alt mod ingenios de a-l refolosi este să-l transformi într-un crumble, amestecat cu mere coapte, scorțișoară și unt, apoi copt până capătă o textură crocantă. Nu în ultimul rând, cubulețele de cozonac pot fi însiropate cu rom sau cafea și servite cu înghețată sau frișcă, într-un desert rapid și aromat, care amintește de parfumul sărbătorilor.

Rețetă de pateu de ton. Prepară o delicatesă chiar la tine acasă... Rețete de prăjituri tradiționale pentru mese festive. Ce dulciuri poți să pui pe masă la ocazii speciale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x