Cozonacul nu este un desert ușor de preparat. Așadar, este greu să îl arunci după sărbători, chiar dacă s-a uscat. Deși poate fi reîncălzit în cuptorul cu microunde și consumat alături de un pahar cu lapte, există mai multe variante pentru a refolosi cozonacul. Iată cele mai interesante dintre ele!
Cum poți să folosești cozonacul rămas de la Crăciun. Rețeta de salam de cozonac
Salamul de biscuiți este unul dintre cele mai apreciate deserturi din copilărie. Dar ce ar fi dacă în loc de clasicii biscuiți, ai adăuga restul de cozonac rămas de la Crăciun. Iată de ce alte ingrediente ai nevoie pentru a pregăti cel mai bun salam de cozonac!
Ingrediente
- 500 g cozonac
- 200 g ciocolată neagră, albă sau cu lapte
- 250 g glazură de ciocolată
- 150 ml smântână dulce
- 100 g fulgi de migdale sau alune de pădure/nuci pisate
Mod de preparare
Pentru început, se rupe cozonacul în bucăți, apoi se toarnă deasupra smântâna dulce bătută bine cu telul. Apoi, se topește ciocolata, se toarnă peste cozonac și se amestecă până se încorporează perfect.
Toată compoziția se pune în folie alimentară și i se dă formă de salam. Ulterior, acesta se pune la frigider, timp în care se prepară glazura de ciocolată într-un vas așezat în apa caldă.
După ce s-a răcit salamul, se toarnă deasupra glazura, peste care poți să presari fulgii de migdale sau alune, rumeniți în prealabil.
Ce poți să faci cu restul de cozonac rămas de la Crăciun. Rețeta de trufe
Deși nu te-ai gândit, restul de cozonac rămas de la Crăciun poate fi transformat în delicioasele trufe. Iată de ce ingrediente ai nevoie!
Ingrediente
- 200 g ciocolată albă
- 200 g ciocolată neagră
- 150 g cozonac
- 3-4 linguri rom (Havana)
- fulgi de migdale/cocos (opțional)
- coajă de portocală confiată
- cacao
Mod de preparare
Ciocolata albă se rupe în bucăți și se pune la topit. Între timp, cozonacul sfărâmat se stropește cu rom și se omogenizează. Peste el se toarnă ciocolata topită și se amestecă bine cu portocala confiată. Compoziția se va lăsa la răcit!
După se ia compoziția și se formează trufele în formă de bile, care sunt trecute pe rând prin ciocolata neagră topită. La final, se decorează cu fulgi de migldale sau de cocos.
Rețetă de frigănele
- 5 felii uscate de cozonac
- 2 ouă
- 50 ml lapte
- Zahăr pudră
- Scorțișoară
- Miere sau iaurt, ciocolată etc.
Mod de prepare
Se amestecă într-un bol ouăle și laptele. Apoi, se trece pe rând fiecare felie de cozonac prin acest amestec.
Feliile se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau cu unt, care va fi introdusă la cuptor la 180 grade Celsius timp de 15 minute sau până când feliile capătă o crustă aurie și crocantă.
După ce a expirat timpul, se scoate tava din cuptor, iar pe feliile de pâine se presară zahăr pudră și scorțișoară. Acestea pot fi consumate alături de miere, un pahar cu lapte sau ciocolată caldă.
Bază pentru cheesecake sau găluște cu prune
Cozonacul învechit poate fi folosit și ca bază pentru cheesecake. Cu toate că și în această rețetă se folosesc biscuiți, ei pot fi înlocuiți de cozonacul fărâmițat, amestecat cu o cantitate mai mică de unt.
De asemenea, din cozonacul învechit se pot face și găluște cu prune. În loc de obișnuiții cartofi, te poți folosi de feliile de cozonac rămase, pe care le înmoi în apă sau lapte, potrivit jurnalul.ro.
Rețeta pentru sos Chimichurri ca la America Express. Cum se prepară și ce origine are... Femeile dezvăluie ingredientul care face cafeaua cea mai bună. Un festin de gust te îmbrățișează dimineața...