- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mai exact, în meniu vor trebui introduse mai multe informații, cum ar fi ingredientele fiecărui preparat, cantitatea lor și valorile nutriționale.
Citește și: Cu cât s-au scumpit ouăle de țară. Suma pe care consumatorii români trebuie să o scoată din buzunar
Ce trebuie să știe patronii de restaurante, dar și clienții. Schimbarea care va avea loc din data de 15 martie
Din data de 15 martie 2023, patronii de restaurante, cantine, fast-fooduri, trebuie să ajusteze meniurile. Astfel, clienții vor putea vedea într-un meniu informații complete, cum ar fi valoarea nutritivă, cantitatea ingredientelor, despre alergeni și aditivi, scrie Adevărul.
Toate meniurile vor fi retipărite, conform regulamentului Uniunii Europene (UE), însă asta ar însemna costuri mai mari, iar banii vor fi plătiți tot de către clienți, prin produsele afișate pe hârtie. Cu alte cuvinte, preparatele se vor scumpi fie că vorbim de restaurante, cantine și fast-food-uri.
„Încă nu am schimbat meniul deoarece nu avem o hotărâre a ANPC cu privire la ce se dorește, să existe aceeași metodologie. Costurile sunt extrem de mari pentru un restaurant. Costă peste 2.000 de lei ca să achiziționăm aceste valori nutriționale.
Avem o gastronomie specifică pe zone. Fiecare locație are rețeta sa și acestea nu se divulgă. Noi nu știm ce vrea ANPC. Se dă o hotărâre de Guvern, dar fără să se vină și cu niște norme de aplicare.
În spațiul european nu există o asemenea hotărâre. Chiar și la restaurantele cu stele Michelin nu există așa ceva”, a spus Liliana Agheorghicesei, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, la Digi24, citează Adevărul.
Citește și: 6 mituri pe care nu le știai despre zahăr. De ce nu este recomandat să-l elimini de tot din alimentație
La rândul său, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) Horia Constantinescu a explicat că a emis un ordin în urma discuțiilor despre actualizarea meniurilor.
„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food.
Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe.
În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru", a spus Horia Constantinescu, conform Agerpress, citează sursa anterioară.