Antena Căutare

Cu cât s-au scumpit ouăle de țară. Suma pe care consumatorii români trebuie să o scoată din buzunar

Prețul ouălor a crescut, indiferent că vei cumpăra direct de la producător sau din supermarket.

oua de tara
Cu cât s-au scumpit ouăle de țară. Suma pe care consumatorii români trebuie să o scoată din buzunar | Shutterstock

Consumatorii români nu mai iau în calcul să cumpere aceeași cantitate de ouă pe care obișnuiau să o ia cândva.

Citește și: Ce înseamnă când gălbenușul este de un portocaliu intens. Folosești, dar habar nu aveai de ce arată așa

Motivul pentru care prețul ouălor a crescut. La ce trebuie să se aștepte consumatorii

Românii care cumpără direct de la producători trebuie să știe că prețul unui ou a ajuns, de la 30 de bani, la 55 de bani, cât era în aceeași perioadă a anului trecut, anunță Daily Business, citat de Adevărul. În timp ce, în supermarketuri, prețurile ouălor sunt cel puțin la fel de mari.

„S-au scumpit. Se vând cu 1 leu – 1.5 lei. Nu mai cumperi cantitatea pe care o cumpărai altădată, dar tot cumperi ca n-ai cum altfel”, a povestit o consumatoare.

În funcție de cantitatea cumpărată, un singur ou de țară poate costa de la 1,3 lei până la 2,5 lei pe bucată, mai notează sursa citată. În schimb, prețul unui ou albastru al rasei de găini Araucana variază între 2,5 și 5 lei.

Citește și: De ce nu este bine să ții ouăle pe ușa frigiderului. Greșeala pe care toți oamenii o fac. Cum afectează și unde trebuie ținute

S-a înregistrat o scădere a producției de ouă cu 4,6% în SUA, respectiv cu 3% în Europa

Încă din anul 2022, s-a înregistrat o scădere a producției de ouă. Aspecte precum gripa aviară, creșterea costurilor cu energia și hrana pentru animale afectează prețul ouălor, notează Foodingredientsfirst.com.

Prin urmare, s-a înregistrat o scădere a producției de ouă cu 4,6% în SUA și cu 3% în Europa, potrivit Comitetului național francez pentru promovarea ouălor (CNPO).

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, prețul a ajuns la 5,4 USD pentru o duzină de ouă în luna decembrie, în creștere de la 1,4 USD în luna martie 2022 și față de media pe trei ani care a fluctuat în jurul valorii de 1 USD.

Între timp, în UE, prețurile pentru ouăle mari și mijlocii au crescut cu 69,3% în perioada noiembrie 2021 - noiembrie 2022.

Prețurile ouălor au scăpat de sub control, în principal din cauza epidemiei de gripă aviară, care încă provoacă discuții. Potrivit Centrului SUA pentru Controlul Bolilor, boala a afectat 57,83 milioane de păsări în țară, în timp ce Autoritățile Europene pentru Siguranța Alimentară au stabilit că numărul de păsări sacrificate în Europa a ajuns la 50 de milioane.

„Complexitatea situației pentru 2023 va depinde atât de evoluția gripei aviare, cât și de războiul din Ucraina. Dacă numărul de găini pierdute scade, producția de ouă va crește sau cel puțin va reveni la niveluri normale. Dar întrebarea este când. Acest lucru este destul de incert”, a declarat un purtător de cuvânt al Asociației Europene a Procesatorilor de Ouă (EEPA), pentru Foodingredientsfirst.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x