Potrivit Medical News Today, multe studii care investighează impactul zahărului asupra sănătății primesc finanțare de la industria alimentară, iar efectele asupra sănătății, în cazul lor, sunt semnificativ mai mici decât la studiile nefinanțate de indutrie.
6 mituri pe care nu le știai despre zahăr. De ce nu este recomandat să-l elimini de tot din alimentație
Deși pot exista mai multe discuții contradictorii în jurul acestui subiect, unele lucruri sunt sigure: consumul de zahăr s-ar putea să nu provoace, în mod direct, diabet sau cancer, însă un nivel ridicat nu este benefic pentru sănătate. Moderația este totuși cheia.
Mitul 1: Zahărul provoacă dependență
Unii experți cred că zahărul este o substanță care dă dependență. În 2017, autorii unei revizuiri științifice au afirmat cum că efectele produse de consumul de zaharuri adăugate ar fi similare cu cele ale consumului de medicamente (toleranță, dependență, recompensă etc.), în cadrul unor studii făcute pe animale.
„În prezent, nu există dovezi științifice cum că zahărul creează dependență, deși știm că zahărul are efecte psihologice, inclusiv eliberarea de plăcere, iar acestea sunt aproape sigur mediate prin sistemele de recompensă ale creierului”, a menționat prof. David Nutt, președintele Comitetului științific independent pentru medicamente și șeful Departamentului de neuropsihofarmacologie și imagistică moleculară de la Imperial College London.
De remarcat este faptul că, deși experții în sănătate nu clasifică zahărul drept o substanță care creează dependență, asta nu îl face sigur sigur pentru sănătate.
Mitul nr. 2: Zahărul îi face pe copii hiperactivi
Este, poate, cel mai comun mit despre consumul de zahăr. De fapt, nu există dovezi științifice cum că zahărul ar crește hiperactivitatea la majoritatea copiilor.
De exemplu, o meta-analiză din 1995 din Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) a combinat date din 23 de experimente din 16 lucrări științifice.
„Această meta-analiză a studiilor raportate până în prezent a constatat că zahărul (în principal zaharoza) nu afectează comportamentul sau performanța cognitivă a copiilor”, a fost concluzia finală, mai scrie Medical News Today.
Citește și: Ce este constipația cronică și cum se poate trata
Mitul nr. 3: Zahărul provoacă diabet
Un alt mit relativ comun spune că zahărul cauzează, în mod direct, diabetul. Cu toate acestea, nu există o legătură directă între cele două. Confuzia apare probabil pentru că există o asociere intrinsecă între nivelul zahărului din sânge și diabet.
Povestea e puțin mai complicată, totuși. Excesul de greutate sau obezitatea sunt factori de risc pentru diabetul de tip 2, iar consumul unui aport ridicat de zahăr crește probabilitatea de a ajunge la obezitate. Cu toate acestea, zahărul nu este cauza directă a diabetului de tip 2.
Mitul nr. 4: Evită consumul de fructe dacă ții dietă
Fructele conțin zahăr natural și, din această cauză, oamenii pot crede că ar trebui să le evităm dacă vrem să ne menținem silueta.
În realitate, fructele conțin o gamă largă de compuși nutritivi, cum ar fi vitamine, minerale, fibre. Consumul de fructe aduce beneficii pentru sănătate.
Un studiu a ajuns la concluzia că mangoul liofilizat (uscat prin congelare) „nu are un impact negativ asupra greutății corporale, dar are un efect pozitiv asupra glicemiei din sânge”. Un alt studiu a descoperit că consumul de afine crește sensibilitatea la insulină.
Mitul nr. 5: Este nevoie să eliminăm zahărul din alimentație
Consumul excesiv de zahăr este nociv pentru sănătate, dar cu toate acestea, nu e necesar să-l scoatem complet din dieta noastră. Fructele conțin zahăr natural și sunt benefice pentru sănătate. Ca orice lucru, moderația este cheia. Băuturile îndulcite pot avea efecte negative, ducând inclusiv la leziuni renale, îmbătrânirea celulară, obezitate, diabet de tip 2 ș.a.
Mitul nr. 6: Zahărul provoacă cancer
În ciuda zvonurilor, majoritatea experților nu cred că zahărul cauzează în mod direct cancerul sau alimentează răspândirea acestuia.
Celulele canceroase se divid rapid, ceea ce înseamnă că necesită o cantitate mare de energie, pe care o poate furniza zahărul. Aceasta este, probabil, rădăcina acestui mit.
Cu toate acestea, toate celulele au nevoie de zahăr, iar celulele canceroase au nevoie, de asemenea, de alți nutrienți pentru a supraviețui, cum ar fi aminoacizii și grăsimile, așa că nu este vorba doar despre zahăr. Potrivit Cancer Research din UK:
„Nu există dovezi că respectarea unei diete fără zahăr scade riscul de a face cancer sau crește șansele de supraviețuire dacă ești diagnosticat”.
Ca și în cazul diabetului, consumul crescut de zahăr are legătură cu creșterea în greutate, în timp ce obezitatea este legată de riscul apariției cancerului.
Deci, deși zahărul nu provoacă în mod direct cancer și nu îl ajută să se dezvolte, dacă cineva consumă un nivel ridicat de zahăr și dezvoltă obezitate, riscul acestuia crește.
Un medic i-a atenționat pe cei care mănâncă grătar. Ce a putut să descopere în gâtul unui băiețel de doar 4 ani... (P) La gătit se pricepe oricine?...