Antena Căutare

Rețetă de mămăligă tradițională. Cum faci mămăliga care poate fi tăiată cu ață

Mămăliga este unul dintre produsele tradiționale ale românilor, însă puțini știu cum să o prepare corect. Iată o rețetă simplă și delicioasă.

Galerie
Prepară mămăliga tradițională la tine acasă | Shutterstock, YouTube

Românii au un loc special în suflet, dar și în stomac, pentru mămăligă. Fie că o preferă mai cremoasă, fie tare sau poate friptă, puțini sunt cei cărora nu le place acest preparat tradițional.

Rețetă de mămăligă tradițională. Cum faci mămăliga care poate fi tăiată cu ață

Deși pare simplu de pregătit, nu este tocmai o treabă ușoară. Ba în trecut, în unele zone, se mai spunea că dacă știi să faci mămăligă, ești „bună de măritat”.

În zilele noastre, mămăliga se regăsește din ce în ce mai rar în meniul cotidian. Cu toate acestea, este printre preferatele copiilor, care o devorează cu brânză și smântână, și nu lipsește nici de la nunțile fastuoase.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Saramură pentru murături. Ingredientul care le face să reziste mult timp

Gustul din copilărie este greu de egalat, însă poți prepara la tine acasă o mămăligă tradițională rapid și cu succes, potrivit unei surse. În maximum 15 minute este gata.

Mămăliga tare, de tăiat cu ața, este numai bună pentru diferite mâncăruri. În timp ce mămăliga moale este perfectă pentru savurat cu brânză și smântână.

Tradițional, mămăliga se prepară în tuci, însă se poate utiliza și o cratiță, mai ales pentru plita cu inducție.

Ingrediente

- 1 litru de apă (sau de supă de carne sau legume)

- 340-370 de grame de mălai

- 2 lingurițe de sare (cu vârf)

- 30-40 de grame de unt sau 2 linguri de ulei de măsline (opțional).

Pentru o mămăligă tare, la un litru de apă, se adaugă 370 de grame de mălai. Iar pentru o mămăligă moale, se adaugă, la un litru de apa, 340 de grame de mălai.

Citește și: Hello Chef sezon 8, 12 octombrie 2024. Rețeta Roxanei Blenche de poale-n brâu. Ce ingrediente se folosesc pentru savoare și aromă

Ustensile

- 1 tel

- 1 lingură de lemn sau făcăleț

- 1 linguriță pentru sare

- 1 ceaun pentru mămăligă, cratiță de inox sau tuci.

Mod de preparare

Dacă pe vremuri, la țară, se folosea un mălai obținut din porumbul măcinat la miară, iar mămăliga fierbea cel puțin o oră, cu mălaiul grișat de astăzi, pe care îl găsim în toate magazinele, timpul de fierbere scade considerabil.

Prima dată se pune apa la fiert și se adaugă sarea. Se pune deasupra o lingurță de mălai, pentru a observa mai ușor când fierbe apa. După care se așteaptă să dea apa în clocot.

După ce dă apa în clocot, se dă focul la mic și se adaugă mălaiul ușor, în timp ce cu telul se amestecă continuu în oală, pentru a nu se forma cocoloașe. După care se adaugă și untul, continuând să se amestece cu telul. După care se lasă să se dea în clocot.

Citește și: Rețeta de supă pentru imunitate e cel mai bun supliment pentru un sistem imunitar puternic la adulți și copii

După câteva minute, cu o lingură de lemn, se verifică dacă a început să se întărească. Dacă da, atunci se amestecă totul cu lingura de lemn. După 10 minute de fierbere, este bine legată.

Se mai amestecă o dată până jos, după care, cu o lingură normală înmuiată în apă, se curăță amestecul rămas pe lingura de lemn și se aducă mămăliga de pe margini pentru a-i da forma specifică.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Când iese abur din părți este gata de răsturnat.

Mămăliguța pripită este gata în 10-15 minute.

În recipientul în care s-a făcut mămăliga, se poate adăuga lapte pentru a fi fiert și savurat ca în copilărie.

Aceasta este o rețetă rapidă de mămăligă pe care oricine o poate pune în practică pentru un prânz sau o cină delicioasă.

Saramură pentru murături. Ingredientul care le face să reziste mult timp... Rețetă de murături asortate în oțet pentru iarnă. Cum să iasă cu gust ca la „mama acasă”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 11 octombrie. Mădălin și Dilinca au câștigat 15.000 de lei pentru Teodor
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 11 octombrie. Mădălin și Dilinca au câștigat 15.000 de lei pentru Teodor Vineri, 11.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x