Musacaua este o reteta preparata, in mod normal, cu carne tocata. Insa nu acesta este secretul, ci modul in care sunt imbinate condimentele. Si daca tot suntem in post, carnea poate fi eliminata, iar preparatul, poate ramane la fel de gustos!
Ingrediente pentru reteta de post Musaca de cartofi cu orez si legume:
300 g orez
2 kg de cartofi
750 ml de apa
1 ceapa
1 legatura ceapa verde
1 ardei gras
1 morcov
5 rosii
1 cub de concentrat de legume
1 lingura de patrunjel verde, tocat
1 lingura de marar verde, tocat
6 linguri ulei pentru prajit
20 g margarina vegetala, pentru uns tava
Pentru sos
1 lingurita boia de ardei
1 lingurita de piper, macinat
1 lingurita de busuioc, tocat
1 lingurita de oregano, tocat
2 linguri pasta de tomate
250 ml vin alb (daca nu tineti post puteti inlocui vinul cu 300 de ml de smantana, iar in loc de pasta de tomate folositi 1 ou)
Mod de preparare pentru reteta de post Musaca de cartofi cu orez si legume:
1. Tocati ceapa verde si puneti-o intr-un bol. Tocati ceapa uscata si adaugati-o peste ceapa verde. Decojiti rosiile cu ajutorul unui cutit special de curatat legume, dupa care tocati-le si puneti-le intr-un bol.
Citeste si: Reteta zilei de post: Musaca de cartofi cu linte
2. Tocati morcovul si adaugati-l si pe acesta intr-un bol. Tocati ardeiul gras, marunt, si adaugati-l intr-un bol. In final, tocati mararul si patrunjelul si puneti-le deoparte pe farfurioare. In acest moment aveti toate ingredientele pregatite si puteti prepara umplutura de orez cu legume.
3. Intr-un wok sau intr-o tigaie adanca, turnati uleiul si adaugati ceapa sa se rumeneasca, la foc mediu. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati morcovul si ardeiul gras, si rumeniti totul 2 minute.
4. Adaugati apoi si rosiile, concentratul de legume si mai fierbeti toate legumele 2-3 minute. Adaugati orezul si amestecati bine. Turnati cei 750 ml de apa in wok, adaugati sarea si piperul, dupa care lasati sa fiarba la foc mic, 20-25 de minute.
Citeste si: Rețeță de musaca de cartofi cu carne tocată și multe legume
5. Dupa ce a fiert orezul, adaugati mararul si patrunjelul, amestecati si stingeti focul. Lasati-l sa se racoreasca si pregatiti cartofii. Curatati si taiati cartofii felii subtiri pe lungime si lasati-i deoparte intr-un bol.
6. Intr-o tigaie puneti ulei din belsug si adaugati cartofii sa se rumeneasca pana cand capata o culoare aurie. Dupa ce s-au rumenit, scoateti-i la scurs, intr-o strecuratoare.
7. Cat se scurg cartofii preparati sosul. Puneti intr-un bol pasta de tomate (sau smantana, dupa cum doriti). Adaugati vinul (sau oul). Adaugati condimentele si amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia.
8. Intr-o tava adaugati un cub de margarina vegetala (sau unt, daca nu tineti post) si ungeti bine tava, dupa care asezati primul strat de cartofi.
Citeste si: Rețeta bunicii de musaca de cartofi gratinată cu ouă și smântână
9. Peste cartofi adaugati orezul cu legume si intindeti-l uniform pe intreaga suprafata. Puneti si urmatorul strat de cartofi, peste care adaugati sosul, cu o lingura, pana se acopera uniform intreaga suprafata.
10. Introduceti tava la cuptor si lasati sa se coaca la 200 de grade, timp de 25-30 de minute, pana se rumeneste la suprafata.
Dupa ce s-a facut, o scoateti si o lasati sa se racoreasca 10 minute, dupa care se poate servi cu muraturi sau salata de telina, morcov si mar.
Pofta buna!
Gustare delicioasa: Rețeta Rulouri cu somon, castravete si avocado... Gustare rapida: Falafel, tabbouleh si iaurt cu lamaie...