Antena Căutare

Cinci inovatii care ne-ar putea schimba viata

Un ordinator care anticipeaza dorintele sau un colector de energie... Conform traditiei, la fiecare 12 luni, IBM ofera previziunile sale in domeniul noilor tehnologii pentru urmatorii cinci an.

Cum va schimb tehnologia viata noastra cotidiana in viitorul apropiat? Incepand din 2006, constructorul IBM dezvaluie la fiecare sfarsit de an cinci axe de cercetare cu impact asupra noilor tehnologii destinate marelui public in urmatorii cinci ani.

• Biometria inlocuieste parola
Nu vor mai trebui inventate si retinute parole, a caror fiabilitate ramane relativa. Pentru IBM, retragerea de numerar de la bancomat sau consultarea on-line a unui cont bancar se va simplifica gratie amprentei vocale, faciale sau retiniene. „Fiecare persoana are o identitate biologica unica, care poate fi convertita in date. Aceste date biometrice, vezi parametrii faciali, scanarea retinei si timbrul vocal, vor fi combinate de computer pentru elaborarea unei parole unice", explica IBM. Versiunea 4 a sistemului Android include deja recunoasterea faciala pentru deblocarea telefonului. Deocamdata, computerul nu poate face intotdeauna distinctie intre imaginea reala si fotografie.

• Omul poate colecta propria energie
„Ne vom putea alimenta locuinta cu energia produsa chiar de noi atunci cand mergem, cand facem jogging sau mergem cu bicicleta , prin caldura degajata de ordinatoarele noastre si chiar gratie miscarii apei prin sistemul de canalizare", explica IBM. Actualele cercetari incearca sa gaseasca un mijloc de recuperare a acestei energii nefolosite, de stocare in baterii in vederea ultilizarii pentru alimentarea aparatelor electronice. In cativa ani, fiecare dintre noi va putea, prin urmare, purta asupra lui un mic dispozitiv care va aduna energia produsa.

• Ordinatorul va anticipa dorintele noastre.
In prezent, cu totii suntem bombardati de emailuri publicitare, unele absolut inutile si care, de cele mai multe ori ajung in cosul de gunoi. In opinia IBM, este momentul ca acest sistem sa devina de domeniul trecutului. Nu peste mult timp, tehnologia va fi capabila sa analizeze preferintele si gusturile noastre, anticipand dorintele noastre. PC-ul nostru sau telefonul stiu deja, gratie informatiile introduse, care este, spre exemplu, genul preferat de muzica. Ca atare, se va ajunge in situatia in care tehnologia va putea sa ne rezerve bilete la un concert pentru seara cand agenda nu anunta nici un eveniment.

• Comunicarea dintre om si masina se va face mental.
Va fi suficient sa ne gandim la cineva, ca telefonul sa formeze numarul respectivei persoane? Da, afirma IBM. Inginerii sai studiaza cum poate fi creierul uman conectat la ordinator sau la smartphone. „Specialistii au creat casti dotate cu dispozitive evoluate de captare pentru descifrarea activitatii electrice a creierului, pentru a recunoaste expresia unui chip, nivelul de concentrare sau gradul de neliniste, fara nici un fel de efort din partea noastra", explica IBM. A controla numai cu gandul o masina constituie deja o realitate. Astfel, in cadrul diferitelor experimente s-a reusit schimbarea canalului tv sau deplasarea fotoliului cu rotile gratie electrozilor fixati pe craniu.

• Sfarsitul fracturii numerice.
„In 5 ani, 80% din populatia mondiala va detine un terminal mobil. Dezvoltarea acestei tehnologii va permite atenuarea inegalitatilor in termeni de acces la informare", afirma IBM. Societatea a distribuit in satele indiene telefoane care permit populatiei locale sa consulte buletinul meteo pentru a stabili momentul propice fertilizarii plantatiilor sau pentru a afla cand vine medicul in localitatea lor, la ce pret isi pot vinde recoltele.

Citeste si Fin.ro!

Articolul continuă după reclamă
Masina care citeste gandurile va fi construita pana in 2017!... iPhone pierde teren pe piata din Europa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x