Antena Căutare

Kasperski Lab: In 2011 programe spyware vor incerca "sa fure totul"

Anul 2010 poate fi caracterizat ca fiind „Anul vulnerabilitatii”, cea mai utilizata metoda de infectare a computerelor, alaturi de atacurile cibernetice lansate prin intermediul website-urilor infectate si a retelelor de tip botnet, fiind exploatarea breselor de securitate din programe informatice populare, anunta Kasperski Lab in cadrul analizei „Outcomes for 2010 and Predictions for 2011”.

In 2010, infractorii cibernetici au exploatat vulnerabilitati in platformele Adobe sau Apple nu doar in aplicatii Microsoft.

Astfel, anul acesta, infractorii cibernetici au inceput sa-si indrepte atentia si catre alte produse software, exploatand vulnerabilitati in platformele Adobe sau Apple si nu numai in aplicatii Microsoft.

2010 a fost caracterizat de o crestere a atacurilor lansate prin retelele P2P, un canal de infectare foarte des folosit, secondata de atacurile prin intermediul browser-elor de Internet. Retelele P2P au reusit sa raspandeasca toate tipurile de malware - virusi, backdoor, cai troieni, viermi, programe antivirus false etc. -, Kaspersky Lab inregistrand cel putin 3.2 milioane de atacuri P2P pe luna in ultima parte a anului.

Infractorii cibernetici au continuat sa se implice in activitati ilegale sau semi-legale, precum infectarea site-urilor legitime si a calculatoarelor, folosind metoda „drive-by downloads".

Tot in acesta categorie intra si black-hat SEO, adica folosirea de tehnici mai putin legale pentru optimizarea afisarii rezultatelor in motoarele de cautare - mai ales pentru ca site-urile infectate sa apara printre primele in lista in urma unei cautari online -, utilizarea de bannere si link-uri care directioneaza traficul catre pagini web cu continut neadecvat.

Articolul continuă după reclamă

Viermele Stuxnet a deschis drumul unor categorii de malware foarte complexe si elaborate

Anumite incidente informatice din 2010 pot fi usor clasificate ca fiind epidemii globale, datorita vitezei de raspandire. Aici sunt mentionate botnet-urile Mariposa, ZeuS, TDSS, Koobface, Sinowal si Black Energy 2.0, toate acestea afectand milioane de computere in intreaga lume. Viermele Stuxnet a fost apogeul acestei inlantuiri de incidente, deschizand drumul unor categorii de malware foarte complexe si elaborate.

Stuxnet este un caz aparte datorita complexitatii sale extraordinare, dar si datorita faptului ca tinteste controlere programabile (programmable logic controllers - PLC) folosite in productia industriala", a spus Alexander Gostev. „Acesta este primul exemplu de atac cibernetic de profil inalt, cu scop de sabotaj industrial, demonstrand ca granita dintre lume virtuala si cea reala incepe usor-usor sa se erodeze. In viitorul apropiat, situatii de tipul Stuxnet vor genera noi probleme pe care vom fi nevoiti sa le rezolvam", completeaza acesta.

In 2011 ne vom confrunta cu o noua categorie de programe spyware care au doar un singur si simplu scop: sa fure totul
Acestea vor culege orice fel de informatii despre utilizatori, pana la culoarea ochilor si a parului, si vor examina fiecare document stocat pe computerele infectate.

Spionajul de stat si spionajul industrial vor lua amploare, iar infractorii cibernetici vor incepe sa tinteasca o arie mai larga de organizatii, nemaipunand accentul doar pe online banking si sisteme electronice de plata. Scopul principal se va concretiza in malware creat pentru a fura profile complete ale victimelor si nu doar cateva informatii referitoare la cardurile de credit.

In continuare, principala metoda pentru raspandirea de malware si initiere de atacuri va fi prin intermediul browserelor si va urmari exploatarea vulnerabilitatilor din soft-urile pe care utilizatorii le au instalate pe computere.

De asemenea, va creste numarul amenintarilor informatice pentru platformele de operare pe 64 de biti, al atacurilor asupra dispozitivelor mobile, dar si al celor care vizeaza utilizatorii de retele sociale. In tot acest peisaj, binecunoscutele atacuri DDoS vor ramane una dintre cele mai mari probleme ale Internetului.

VIZIO Theater - cel mai mare TV 3D din lume... Trei jocuri Tomb Raider in HD, special pentru PlayStation 3...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x