Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Film animatie: 101 dalmatieni

Servicii "la negru" de accesare şi falsificare a notelor! Infractorii cibernetici profită de perioada examenelor din timpul verii!

Infractorii cibernetici profită de perioada examenelor din timpul verii! Servicii "la negru" de accesare şi falsificare a notelor

pexels.com

Experţii Kaspersky Lab avertizează că există acum pe perioada verii infractori cibernetici care profită de perioada examenelor, oferind servicii de accesare şi falsificare a notelor "la negru".

Potrivit unui comunicat de presă al companiei Kaspersky Lab, cercetătorii au decis să analizeze mai atent aceste fraude din domeniul educaţiei. Astfel, o singură căutare online, pe data de 12 iunie, a dezvăluit imediat un furnizor de servicii de hacking de note şi diplome false, cu un formular de comandă uşor de accesat, care permite clientului să aleagă domeniul, nivelul şi instituţia emitentă.

"Cercetătorii au analizat, de asemenea, unele dintre cele mai utilizate sisteme informatice şcolare şi au constatat că, în afară de un istoric al bug-urilor raportate, multe se bazează doar pe nume de utilizatori şi parole pentru a autentifica accesul elevilor, al părinţilor şi al profesorilor, ceea ce le face îngrijorător de uşor de spart folosind date de autentificare furate sau reutilizate. Ştirile despre tineri care pătrund în sistemele şcolare pentru a schimba notele, pentru a-şi îmbunătăţi prezenţa la cursuri sau pentru a întrerupe testele nu sunt noi, la fel cum nu este nici disponibilitatea unor false certificări şi diplome. De-a lungul anilor, a fost creată o industrie neagră înfloritoare, facilitând înşelăciunea atunci când vine vorba de realizările academice. Aceasta include forumuri de discuţii, ghiduri şi videoclipuri", explică sursa citată.


În acest context, Kaspersky Lab recomandă următoarele măsuri pentru a proteja sistemele şi tinerii împotriva fraudei din educaţie: dacă o diplomă pare suspectă, aceasta trebuie verificată la instituţia emitentă, deoarece acestea deţin evidenţa oficială a diplomelor emise; introducerea unei forme de autentificare în doi paşi pentru sistemele informatice, mai ales pentru cele conectate la Internet şi, în special, pentru accesul la evidenţele despre elevi, note şi evaluări; organizarea unor cursuri de instruire în domeniul securităţii pentru personal; existenţa a cel puţin două reţele wireless separate şi securizate - una pentru personal şi o alta pentru studenţi, respectiv una pentru vizitatori dacă este nevoie; introducerea de politici serioase privind parolele pentru personal; utilizarea unei soluţii de securitate fiabilă, pentru protecţia împotriva unei game largi de ameninţări.

(sursa: AGERPRES)