iPad va avea un competitor real: tableta Amazon

Gigantul Amazon pregateste lansarea unei tablete de genul celei Apple. Cel putin asta se zvoneste de cateva zile in presa de specialitate. Interesant este ca, in ciuda celorlalte tablete deja lansate de companii consacrate precum Samsung sau Research In Motion (producatorul Blackberry), analistii americani considera ca tableta Amazon va fi primul competitor real al Apple iPad, desi pare o batalie David vs. Goliat. Sa vedem de ce.

In primul rand, conform informatiilor „scurse" pana acum in presa, tableta Amazon va costa sub 300 de dolari, ceea ce inseamna ca va fi mult mai ieftina decat entry-level-ul iPad, al carei pret este de 499 de dolari. Astfel, Amazon ar adopta o alta strategie fata de ceilalti competitori ai tabletei Apple: nu pune pret pe hardware ci pe continutul digital, reprezentat de muzica , filmele si aplicatiile vandute special pentru acest dispozitiv.

Disponibilitatea (companiei Amazon, n.r.) de a vinde tableta in pierdere, combinata cu puterea brand-ului, a continutului, infrastructurii si a valorii comerciale o transforma in singura competitoare a iPad de pe piata. Daca Amazon lanseaza o tableta sub pretul de 300 de dolari vom fi martorii unor vanzari de 3-5 milioane unitati, doar in cel de-al patrulea trimestru al anului, presupunand aici ca are suficiente resurse sa produca atat de multe device-uri", sustine Sarah Rotman Epps, o analista americana din cadrul companiei Forrester Research, citata de AFP.

Amazon, o companie cu sediul in Washington, cunoscuta, printre altele, pentru e-book-reader-ul Kindle, este capabila sa „distruga nu doar strategia de produs a Apple, dar si pe cea a altor producatori de tablete", subliniaza analista Forrester Research.

Niciunul dintre competitorii iPad de pana acum nu a reusit sa clatine dominatia Apple, compania din California ramasa recent fara celebrul Steve Jobs.

Amazon nu a anuntat public planurile de a produce o tableta, insa in presa de specialitate au aparut numeroase informatii in acest sens, potrivit carora vom vedea un astfel de device anul acesta.

The Wall Street Journal este una dintre publicatiile care a scris despre planurile Amazon de a lansa o tableta cu sistem de operare Google Android inainte de luna octombrie a acestui an.

Saptamana trecuta, The New York Post a citat „o sursa care cunoaste aceste planuri" si care sustine ca Amazon va intra pe piata tabletelor pe finalul lunii septembrie, sau in octombrie cu un device care costa „cu sute de dolari mai putin decat entry-level-ul iPad de 499 dolari".

De asemenea, pentru ca Amazon nu va pune pret pe hardware, cum se intampla si in cazul Kindle, ci pe continutul multimedia pentru dispozitiv, dezvoltatorii de software Android vor fi stimulati sa creeze mai multe aplicatii pentru aceasta tableta.

App Store-ul celor de la Apple ofera acum peste 100.000 de aplicatii pentru iPad, in timp ce pentru tabetele cu Android Honeycomb sunt disponibile doar cateva sute.

„Daca tableta Amazon se va vinde cu milioanele, Android va deveni dintr-o data mult mai atractiv pentru dezvoltatorii care stau in expectativa. Concluzia: peste un an Amazon va fi sinonim cu Android la tablete si un competitor puternic pentru iPad", prezice analista Sarah Rotman Epps.

sursa: antena 3

foto: technovers.com

Ultimele știri