SPECIAL! Umbrela hands free si ciocanul care bate singur cuie

Ciocanul care bate cuie singur s-a nascut datorita nemtoaicelor care iubeau barbatii romani.

"In tinerete tot veneau la noi pe Litoral nemtoaice tinere si frumoase. Soseau triste si abatute, dar plecau acasa fericite. Atunci mi-am dat seama ca barbatii romani sunt foarte tari in «ciocan». Dupa ce am iesit la pensie si m-am apucat serios de inventii, am zis sa inventez eu o scula romaneasca. Mi-a venit ideea ciocanului romanesc, astfel incat cumparatoarele de pe tot mapamondul sa poata intra intr-un magazin si sa ceara un ciocan romanesc, asa cum astazi intri si ceri o cheie franceza sau un cleste suedez", ne povesteste Ion Valcu, fost inginer, inventatorul ciocanului care bate cuie singur. Are 72 de ani si nenumarate inventii premiate la saloanele internationale.

Ciocanul sau a luat cea mai inalta distinctie la Inventika, in 2006: aur cu mentiune. La Eureka (Bruxelles) a luat argintul. Functioneaza ca un capsator: in varf are incorporat un rezervor care se umple cu niste cuie. Cand dai sa bati un cui, el iese singur de acolo si se infige in material. Nu mai este nevoie sa le tii cu mana caci ies ele singure din rezervor. Are coada telescopica, asa ca-ti poti ajusta manerul dupa cum doresti.

Umbrela hands free cu care sochezi lumea pe strada

"Dupa ce am inventat umbrela hands free, am iesit cu ea afara, pe ploaie. Stateam in statie si pac, am deschis-o. In momentul ala au inceput sa se uite toti la mine ca la un nebun, caci nu intelegeau cum de mi-a crescut mie o umbrela direct din umar", rade inventatorul. Umbrela lui a luat bronzul la Inventika, tot in 2006.

Se fixeaza pe corp printr-un suport care poate fi purtat peste veston, iar suportul se pliaza pe corp si se strange bine, ca sa nu se balangane umbrela. Apoi, umbrela se continua in sus ca un baston si are niste clame din arici care se fixeaza. Ba are si accesorii: banda reflectorizanta pentru timp de noapte si elementi activi care trateaza afectiunile coloanei vertebrale.

"Ideea mi-a venit cand am vazut intr-o zi cu ploaie un cameraman filmand si un asistent tinandu-i umbrela. Si cameramanul se chinuia sa-i faca asistentului semne de stanga-dreapta, in functie de cum se misca el. Pe urma am vazut un om care venea de la piata cu o singura sacosa fiindca cealalta era ocupata cu tinutul umbrelei", mai zice Ion Valcu.

Tot articolul, in Jurnalul National

Ultimele știri