Live acum
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

STS-ul are retea 4G WiMAX

Comunicatiile 4G au rasarit, pe muteste, in Romania, printr-un proiect al Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS), in valoare de 20 de milioane de euro. Dar nu prin LTE (Long Term Evolution), ci prin tehnologia “rivala” WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access).

Reteaua STS-ului a fost dezvoltata de compania americana AirSpan Networks, impreuna cu partenerul local Mobilis, conform unui comunicat postat pe site-ul AirSpan.

STS-ul organizeaza si coordoneaza activitatile in domeniul telecomunicatiilor speciale pentru autoritatile publice din Romania si alti utilizatori prevazuti de lege. Institutia are structura militara si face parte din sistemul national de aparare.

Noua retea 4G WiMAX este construita ca urmare a "acordului Schengen care solicita eliminarea controalelor sistematice la frontiere intre tarile participante si extinde sistemul de imigratie al UE".

Reteaua dezvoltata pentru STS ar fi cea mai mare din Europa, pe aceasta tehnologie. WiMAX este o tehnologie care permite furnizarea de servicii de acces la Internet broadband, pe arii extinse, de pana la 50 kilometri, prin tehnologii wireless.

Conform unor informatii AirSpan, preluate pe Wikipedia, in martie 2009, compania avea 207 angajati, dintre care 30 erau in SUA, 43 in Marea Britanie, 84 in Israel si inca 50 in alte tari.

Sursa: Jurnalul National

Recomandari