Ziua mondială a mediului înconjurător este aniversată în fiecare an în data de 5 iunie.
Prin marcarea acestei zile, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) doreste să stimuleze preocuparea si interesul oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să convinga factorii de decizie politică să acţioneze pozitiv în vederea protejarii habitatului natural.
Ziua Mondială a Mediului, este găzduită în acest an de China, iar tema este “Beat Air Pollution”, fiind recomandată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), conform unenvironment.org.
Tema din acest an este o invitație pentru guverne, industrii și comunități și oameni să acționeze, să exploreze energiile regenerabile și tehnologiile verzi pentru a îmbunătăți calitatea aerului.
Potrivit unenvironment.org, UNEP reprezintă autoritatea globală de mediu la nivel mondial care stabileşte agenda globală de mediu şi promovează implementarea dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU. Misiunea UNEP este aceea de a oferi o direcţie în constientizarea protejării mediului şi încurajarea parteneriatul în îngrijirea acestuia, informând şi dând posibilitatea naţiunilor şi popoarelor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii fără a o compromite pe cea a generaţiilor viitoare.
Poluarea aerului reprezinta o problema reala a planetei noastre, afectand viata îndiverse moduri, de la boli care afecteaza organismul, pana la reducerea calitatii vietii. Astfel, astmul, alte boli respiratorii, precum şi boli de inimă se numără printre efectele negative asupra sănătăţii cunoscute ca fiind provocate de aerul poluat.
6 miliarde de oameni respiră aer poluat
Un alt raport al Agenției Europene de Mediu (AEM) privind calitatea aerului din Europa arăta pentru anul 2018 că, deși politicile puternice și acțiunile la nivel local au contribuit la scăderea nivelurilor de poluare în orașele Europei, majoritatea cetățenilor europeni care trăiesc în zonele urbane continuă să fie afectați de nivelul de poluare care depășește recomandările OMS.
Conform estimărilor AEM, expunerea pe termen lung la poluarea cu pulberi fine este responsabilă pentru peste 400 000 din decesele premature în Europa anual.
Transpirația excesivă îți dă bătăi de cap? 6 remedii eficiente și cum să le folosești... Recomandările medicul specialist pentru tratarea varicelor...