- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Celulita este o afecțiune ce dă bătaie de cap multor femei, mai ales la începutul verii. De ce apare celulita, există remedii eficiente, poate fi eliminată cu exerciții? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun reprezentantele sexului frumos.
Peste 80% dintre femei suferă de o formă de celulită, fie că vorbim de una ușoară sau una mai avansată. Celulita însă apare și în cazul bărbaților, chiar dacă nu este la fel de frecventă.
Potrivi specialiștilor, celulita nu este o boală, dar este o condiție medicală ce afectează foarte multe persoane, fiind inestetică și slăbind de multe ori încrederea de sine a persoanelor afectate.
Ce este celulita și de ce apare?
Celulita, în termen medicali lipodistrofia ginoidă, este afecțiunea care dă aspectul neplăcut de coajă de portocală, vizibil la suprafața pielii. Ea apare atunci când stratul de grăsime aflat sub piele împinge țesutul conjunctiv.
Mai exact, pielea are mai multe straturi. În unul dintre straturile profunde se formează o rețea de fibre (colagen) ca o plasă în ochiurile căreia se prind celulele grase-adipocitele. Dacă structura colagenului nu are o calitate optimă, rețeaua formată (plasa) va avea ochiuri neuniforme iar adipocitele care se vor dispune să umple aceste goluri vor da aspectul de celulită. Structura colagenului este influențată genetic, de vascularizația locală, dar și de echilibrul hormonal și de stilul nostru de viață
În cazul femeilor, riscul de declanșare a celulitei crește o dată cu înaintarea în vârstă și atinge nivelul maxim la menopauză.
Cauzele exacte ale apariției celulitei nu sunt cunoscute, îsnă există foarte mulți factori care favorizează apariția și agravarea acestei afecțiuni. Iată câteva dintre acestea:
- Dezechilibre hormonale – Reducerea considerabilă a cantității de estrogen, mai ales în timpul menopauzei, sporește semnificativ riscul de dezvoltare a celulitei.
- Carbohidrații – Cantitățile sporite de carbohidrați, incluse în dietă alimentară zilnică, sporesc riscul de apariție a hiperinsulinemiei. Această susține lipogeneză și formarea unor celule grase noi sau sporirea dimensiunii celor existențe. Hormonul tiroidian și prolactină reprezintă alte două exemple importante de hormoni care pot contribui la apariția celulitei, atunci când există dereglări la nivelul acestora.
- Dispunerea grăsimii – Femeile prezintă un risc sporit de dezvoltare a celulitei, întrucât există o diferență semnificativă în ceea ce privește maniera în care țesutul lor conjunctiv și grăsimea sunt dispuse, comparativ cu cele ale bărbaților. Celulele grase sunt aranjate vertical, sub piele, în cazul femeilor și orizonatal în cazul bărbaților.
- Un stil de viață inactiv – Stilul de viață sedentar poate produce modificări la nivelul circulației, sporind astfel riscul de apariție a celulitei.
- Fumatul și greutatea – Fumătorii prezintă, de asemenea, un risc mai mare de dezvoltare a celulitei. În plus, creșterea în greutate poate face aspectul neplăcut al celulitei să devină mai vizibil.
- Lipsa unei hidratări corespunzătoare
Elasticitatea pielii – O data cu înaintarea în vârstă, crește și riscul de apariție a celulitei, întrucât gradul de elasticitate al pielii este redus considerabil.
Mituri despre celulită
Femeile slabe nu fac celulită. Ce au în comun femeile sportive, slabe sau grase? Toate pot face celulită. Îmbătrânirea, expunerea prelungită la soare, fluctuația în greutate pot deteriora aspectul pielii, indiferent de ce greutate ai.
Pierderea în greutate poate vindecă celulita. Nu neapărat. Celulită este legată mai mult de țesutul conjunctiv deteriorat, decât de grăsime, așa că pierderea în greutate nu va face pielea nouă. Pentru o piele santaoasă e nevoie și de sport, întărirea tonusului muscular ajută la reducerea aspectului de celulită.
Sunt creme minune care poate fac să dispară celulita. N-ar fi frumos? Din păcate, adevărată cauza a celulitei este sub suprafața pielii, așa că este foarte greu de tratat cu anumite creme cumpărate din farmacii. De obicei, aceste creme conțin cafeină sau un ingredient alternativ care strânge temporar pielea pentru a reduce aspectul de celulită
Există o soluție pentru celulită care este eficientă 100% pentru totdeauna, dar e scumpă. În ultimii ani, știința a descoperit unele remedii (ex: liposucție) care îmbunătățesc aspectul celulitei și este adevărat că multe dintre cele mai eficiente remedii de lungă durată pot costă mult. Dar, din păcate, nici un tratament nu este un permanent 100%, spune Dr. Frank. Cele mai invazive tratamente chirurgicale ar putea dură până la doi ani.
Masajul anticelulitic
Masajul anticelulitic influențează metabolismul celular și sistemul glandular, printr-un consum accelerat de calorii, eliminarea excesului de apa reținută în țesut, în scopul scăderii în greutate.
De asemenea, masajul anticelulitic are că urmare o îmbunătățire a circulației sângelui, o activare a sistemului venos în scopul eliminării mai rapide a reziduurilor metabolice acumulate la nivelul celular, un efect de drenaj limfatic local, în acest fel ameliorându-se și elasticitatea și tonusul pielii și țesuturilor subcutanate.
Remedii pentru celulită
Remedii minune pentru celulită, adică unele care să o elimine definitiv, nu există sunt însă multe lucruri care pot reduce vizibil celulita. Ideea este că nu putem spune că doar un singur lucru ne va scăpa de celulită, ci sunt o mulțime de factori de care trebuie să ținem cont:
- Remedii celulită -Întărirea fibrelor de colagen
Atunci când fibrele de colagen sunt slabe, grăsimea poate ajunge la suprafața pielii și, astfel, apare aspectul de coajă de portocală. În schimb, atunci când acestea sunt puternice, grăsimea este blocată în interior și aspectul pielii se îmbunătățește. Pentru a întări fibrele de colagen este bine să consumi alimente cu efect antioxidant și să crești aportul de vitamina c.
- Remedii celulită- Reducerea grăsimii
Celulita este provocată de grăsimea acumulată în organism și de cantitatea de lichid, care își găsește locul între fibrele de colagen. Simplă întărire a acestora nu este astfel suficientă, pentru eliminarea completă a celulitei. În schimb, atunci când acest pas este completat de reducerea grăsimii și a apei în exces, rezultatele încep să devină din ce în ce mai vizibile.
- Exerciții împotriva celulitei
Efectuarea unui set de exerciții fizice eficiente, menite să lucreze întregul tău corp, poate ajuta la reducerea celulitei. Aceasta reprezintă cea mai simplă metodă de eliminare a grăsimii, care determină apariția celulitei, în anumite zone-problemă. În plus, atunci când optezi pentru exerciții care întăresc musculatură brațelor, a abdomenului și a picioarelor, în același timp, metabolismul tău este stimulat. Acest factor conduce la arderea mult mai eficientă a grăsimilor.
Efortul fizic însă, trebuie să fie unul constant.
- Stimularea circulației sangvine
În paralel cu întărirea fibrelor de colagen și reducerea grăsimii din organism, este necesară și stimularea circulației sangvine. Asta pentru că sângele transportă, printre altele, și celulele de grăsime din organism.
Citește și: Dieta-minune cu flori de soc. Slăbești 3 kilograme rapid și scapi de celulită
Beneficii şi contraindicaţii ale apei minerale asupra organismului... Dieta care face minuni! Slăbeşti 7 kilograme în doar 5 zile. Este recomandată de un cardiolog european...