Bananele asigură o sursă bogată în substanțe nutritive, cum ar fi potasiu și vitamina B6. Acești nutrienți împreună cu alte componente vegetale prezente în banane pot oferi o serie de beneficii pentru sănătatea generală a organismului.
Beneficiile consumului de banane
Bananele au un profil nutritiv care conține cantități ridicate de substanțe nutritive esențiale și se regăsesc printre cele mai populare alimente vegetale. Acestea include în compoziție: potasiu, magneziu, riboflavină (vitamina B2), vitamina B6, vitamina B9 (folat), mangan, cupru, vitamina C, zaharuri naturale, fibre și alți carbohidrați.
Ce nutrienți conțin bananele
Deci, ce obții când cureți și mănânci o banană? Conform ClevelandClinic.org o banană coaptă de mărime medie (18-20 cm lungime) conține:
- 105 calorii
- 1 gram de proteine (ceea ce o face un fruct cu conținut ridicat de proteine)
- 28 de grame de carbohidrați
- 15 grame de zahăr (natural)
- 3 grame de fibre (aproape 10% din doza zilnică recomandată sau DZR)
- 422 miligrame de potasiu (aproximativ 10% DZR)
- 10 miligrame de vitamina C (mai mult de 10% DZR)
- 0,43 mg de vitamina B6 (mai mult de 30% DZR)
- 32 miligrame de magneziu (aproximativ 10% DZR)
Dacă suferi de o afecțiune și vrei să consumi constant banane, este de preferat să ceri sfatul unui medic sau al unui nutriționist. Organismul anumitor persoane nu poate tolera cantitățile ridicate de potasiu, cum ar persoanele cu afecțiuni renale sau afecțiuni digestive. În cazuri rare pot provoca reacții alergice.
Ajută la gestionarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii
Consumul de banane poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale sub control. Motivul este conținutul semnificativ de potasiul. Potasiul ajută la reglarea funcției cardiace și a echilibrului fluidelor, acesta fiind un factor cheie în gestionarea tensiunii arteriale.
Potasiul acționează pentru a reduce tensiunea arterială, ajutând organismul să scape de sodiu (care, după cum știm cu toții, poate crește tensiunea arterială). De asemenea, potasiul reduce tensiunea de pe pereții vaselor de sânge pentru a ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de banane și alte alimente bogate în potasiu pentru a gestiona hipertensiunea arterială și a reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
CITEȘTE ȘI: Tort de clătite cu cremă de vanilie, banane și cremă de alune. Rețeta lui chef Nicolai Tand la Super Neatza
Consumul de banane sprijină sănătatea sistemului digestiv
În general, fibrele pot ajuta la sprijinirea sănătății sistemului digestiv. Bananele conțin fibre solubile și un alt tip de fibre numite prebiotice. Ambele tipuri de fibre pot fi foarte utile pentru dezvoltării bacteriilor bune din intestine. Astfel, printre beneficiile consumului de banane este faptul că pot ajuta sistemul digestiv să funcționeze fără a dezvolta afecțiuni digestive sau alte simptome neplăcute.
Bananele pot menține funcția musculară, susține performanța și recuperarea la exerciții fizice
Bananele pot oferi concentrații ridicate de electroliți, cum ar fi potasiu și magneziu, necesari pentru funcționarea mușchilor la un nivel optim. Aceștia susțin mușchii în timpul exercițiilor fizice și poate reduce riscul de crampe.
Nivelurile inadecvate de potasiu din sânge pot cauza slăbiciune musculară. Un nivel corespunzător de potasiu îndeplinește un rol foarte important pentru desfășurarea exercițiilor fizice. Nivelurile scăzute ale acestui mineral pot determina oboseala musculară a întregului corp și scăderea performanței sportive la efort.
Cercetările arată că bananele pot imita băuturile sportive prin modul în care alimentează organismul și sportivii își pot îmbunătăți performanța și recuperarea post-antrenament.
Cantitatea mare de vitamina B6 din banane ajută, de asemenea, organismul să producă energie, ceea ce le face o gustare inteligentă de consumat înainte de antrenament.
Asigură o sursă importantă de energie
Beneficiile consumului de banane includ și menținerea unor niveluri ridicate de energie în mai multe moduri. Acestea pot oferi carbohidrați, principala sursă de energe a organismului.
Deoarece au un conținut scăzut de apă, bananele au de obicei mai multe calorii, precum și un conținut mai mare de zahăr în comparație cu alte fructe. Conțin zahăr sub formă de zaharoză, fructoză și glucoză, în combinație cu fibre, ceea ce le permite să ofere un impuls de energie instantaneu, dar susținut.
CITEȘTE ȘI: De ce nu trebuie să arunci cojile de banane. 10 întrebuințări la care nu te-ai fi gândit
Pot susține o stare de spirit pozitivă
Bananele conțin triptofan, un aminoacid pe care organismul îl transformă în serotonină, o substanță chimică a creierului care produce o stare de bine. Serotonina este cunoscută pentru faptul că ajută la relaxare, îmbunătățește starea de spirit, reduce anxietatea și, în general, te face să te simți mai fericit.
Cu toate acestea, este foarte dificil să crești nivelul de triptofan din sânge doar prin dietă și, deși studiile pe animale sugerează o posibilă legătură între consumul de banane și îmbunătățirea anxietății și a depresiei, este probabil ca aceasta să aibă mai mult de-a face cu conținutul de antioxidanți al bananelor decât cu contribuția lor la triptofan.
Ajută la gestionarea greutății
Bananele au mai multe atribute care le fac un aliment potrivit dietelor de slăbire.
Când mănânci o banană, te vei simți plin pentru mai mult timp datorită fibrelor alimentare și amidonului rezistent din fruct. Ținerea sub control a senzațiilor de foame te poate împiedica să alegi gustări mai puțin sănătoase între mese, care poate duce la îngrășare.
De asemenea, dacă te simți sătul mai mult timp atunci poți să reduci frecvența și dimensiunea meselor tale.
Bananele au relativ puține calorii - puțin peste 100 de calorii într-o banană medie - dar sunt sățioase, pline de nutrienți și antioxidanți. Includerea lor în mod regulat într-o dietă sănătoasă este una dintre cele mai bune metode de a reduce inflamația și de a susține sistemul imunitar.
Ar poate ajuta în caz de mahmureală
Se spune că un smoothie de banane este una dintre cele mai rapide metode de a ameliora mahmureala. Acest lucru se datorează faptului că bananele sunt cunoscute pentru a calma stomacul deranjat, sunt bogate în electroliți, precum potasiu și magneziu, și sunt o sursă valoroasă de carbohidrați, ajutând la restabilirea nivelului de zahăr din sânge după câteva consumări excesive.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Băuturi pentru detoxifierea ficatului recomandate de specialiști... Cauze ale durerilor de ochi. De ce apare acest simptom, ce afecțiuni oculare ar putea semnala...