- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, te sfatuieste sa te bucuri de lumina naturala. E cea mai accesibila forma de fototerapie. Accesibila, dar asta nu inseamna ca trebuie facuta la intamplare. Sau, mai exact, nu trebuie facuta oricand. Momentul propice pentru expunerile la soare sunt lunile mai-iunie.
15 minute de expunere la soare sunt suficiente pentru a activa in organism vitamina D. Datorita acestui beneficiu, baile de lumina fac bine tuturor, dar sunt recomandate cu precadere persoanelor care au spasmofilie si osteoporoza.
SEROTONINA SAU FERICIRE DE LA SOARE
Beneficiile expunerii la soare sunt evidente, dar ce inseamna o expunere insuficienta? E de la sine inteles ca limitarea expunerii corpului la soare scade concentratia vitaminei D din organism. Ceea ce poate conduce la rahitism in cazul copiilor si la osteomalacie (ramolisment al scheletului, prin decalcifiere) in cazul adultilor.
Foarte multe persoane asociaza expunerea la soare cu cancerul de piele. "Da, exista o legatura. Asta cand expunerea se face necontrolat. In schimb, o expunere echilibrata inseamna antioxidanti datorita vitaminei D. Prin urmare, inseamna un mare potential anticancerigen, prevenind formarea si dezvoltarea celulelor tumorale si deci a cancerului", precizeaza medicul Cristina Balanescu.
In sustinerea afirmatiilor facute de specialistul nostru vin cateva rezultate ale unor studii care au aratat ca incidenta cancerului de piele este mai degraba asociata cu carenta de vitamina D decat cu expunerea inadecvata la soare.
Terapia cu soare are efecte benefice asupra profilului hormonal, in special asupra functionarii glandei tiroide. Razele soarelui stimuleaza producerea unui hormon numit serotonina, implicat in diferite procese psihice, in mecanismul somnului.
Pe scurt, terapia cu ajutorul razelor solare are efecte benefice asupra organismului, reechilibrandu-l metabolic, hormonal, chiar si psihic.
INLOCUITORI AI LUMINII NATURALE
Din pacate, nu ne putem bucura tot timpul de lumina naturala. Avem o alternativa: terapia cu lumina artificiala.
Majoritatea persoanelor folosesc fototerapia pentru a trata tulburarile afective sezoniere. Acestea apar pe fondul diminuarii zilei si reducerii luminii solare. Dupa fototerapie, starea psihica a celor mai multe persoane se amelioreaza. Asta pentru ca lumina solara este inlocuita cu razele artificiale.
Atentie! Terapia trebuie facuta sub supraveghere medicala. Persoanele cu pielea creola pot fi expuse intre 10 si 15 minute, pe cand persoanele cu pielea alba nu trebuie sa depaseasca 10 minute, atrage atentia specialistul nostru.
LUMINA INFRAROSIE
Radiatiile infrarosii sunt denumite si radiatii calorice. Au lungimea de unda intre 0,76 si 50 micrometri. Aceste radiatii sunt emise de corpuri incandescente. Ce rol au? Potrivit specialistului nostru, undele calorice incalzesc articulatiile. Asadar, terapia cu lumina infrarosie este recomandata persoanelor cu reumatism, spondiloze si artroze. Se vor efectua 10 sedinte zi de zi, cu o pauza de 20 de zile.
Radiatiile infrarosii nu se aplica imediat dupa traumatisme, hemoragii recente, risc de hemoragie gastrointestinala, inflamatii acute, unele boli si stari febrile.
LUMINA LASER
Ce inseamna concret laser? Amplificarea luminii prin emisie stimulata de radiatie. Lumina laser este complet monocroma, prezinta o singura lungime de unda, undele laser fiind perfect identice in timp si spatiu, precizeaza medicul Cristina Balanescu.
Aceasta terapie utilizeaza lumina laser de joasa frecventa. Specialistul nostru o recomanda in tratarea afectiunilor dermatologice. Si in acest caz sunt indicate tot 10 sedinte, cu pauza de 20 de zile intre ele. Totodata, terapia este eficienta in cazul rupturilor musculare, entorse, luxatii. In stomatologie isi dovedeste eficienta in gingivite, peridontite, nevralgii dentare, stomatite aftoase. Exista si contraindicatii. Femeile insarcinate, persoanele cu hipertiroidism, cu afectiuni psihice, stari febrile sunt sfatuite de specialistul nostru sa evite aceasta terapie.
LUMINA POLARIZATA
Aceasta se obtine prin generarea unei lumini polarizate. O sedinta dureaza intre 15 si 20 de minute, putand ajunge si la 30 de minute. In cazul in care se fac sedinte de 30 de minute, ar fi de preferat ca 15 minute sa se faca dimineata si 15 minute seara.
Afectiunile cae pot fi ameliorate cu ajutorul acestei terapii sunt diverse: boli dermatologice, hepatite, boli renale, respiratorii si digestive.
Terapia cu lumina polarizata nu are contraindicatii.
ISTORIC
Inca din anul 1903, fizicianul danez Niels Ryberg Finsen a primit Premiul Nobel pentru activitatea sa legata de terapia cu lumina, el utilizand descoperirile facute pentru a construi un aparat care ar putea emite lumina cu lungimi de unda similare luminii solare. In anii '60, cercetarile au demonstrat in ce mod este influentat sistemul biologic al organismului uman de lumina laser de joasa frecventa.
citeste Jurnalul National
Furtuna din cap - migrenele... Poti sa mananci paine si sa slabesti?...