Antena Căutare

Cafeaua, delicioasa, dar si periculoasa

Cafeina ne ajuta sa ne luam startul de dimineata. Dar cat de mult inseamna prea mult? Ce este cafeina?

Cafeina este o substanta stimulatoare care actioneaza asupra sistemului nervos central si care ne mentine in stare de alerta. O putem gasi in stare naturala in continutul frunzelor, semintelor si fructelor a peste 60 de plante, inclusiv in frunzele de ceai si boabele de cafea.

Cafeina este absorbita rapid de organism si este eliminata in aproximativ 4 ore. Consumata cu moderatie, aceasta creste starea de concentrare si ne face mult mai energici. In schimb, excesul poate cauza anxietate, hipertensiune si insomnii.

Cata cafeina consumam?

Australienii consuma in medie 230mg de cafeina pe zi - aproape la fel ca americanii si canadienii, dar mult mai putin decat suedezii si finlandezii care ajung sa consume pana la 400 mg pe zi sau chiar mai mult. Cantitatea de cafeina din cafea sau ceai variaza in functie de cat de tari preferi bauturile. Iata niste valori estimative:

· Ceai 250ml - 10-50mg

· Cafea instant decofeinizata 250ml - 3mg

· Cafea instant 250ml - 60-80mg

· Cafea de la filtru 250ml - 60-120mg

· Bauturi tip cola 250ml - 36mg

· Bauturi energizante 375ml - 80mg

· Ciocolata calda 250ml - 6mg

· Ciocolata cu lapte 100g - 20mg

· Ciocolata amaruie 30g - 20mg

Efectele cafeinei

Cafeina consumata cu moderatie poate face parte dintr-o dieta sanatoasa. Consumata la momentul potrivit, te tine treaz si stapan pe sine, dar excesul creeaza anxietate si palpitatii.

Femeile gravide si copiii care doresc sa bea cafea sau ceai ar trebui sa limiteze consumul la maximum 2 cesti pe zi. Cafeaua poate inrautati simptomele refluxului gastric, iar daca ai probleme cu somnul ar fi bine sa renunti sa o mai bei in a doua parte a zilei.

Cat de mult e prea mult?

Un consum mai mare de 300mg pe zi este destul de ridicat si creste riscul aparitiei efectelor adverse. Totusi, toleranta pentru cafeina difera la fiecare in parte. Unii oameni se simt anxiosi dupa prima ceasca, in timp ce altii nu au absolut nimic dupa un ibric intreg.

Mitul deshidratarii

Desi cafeina este un bun diuretic, e nevoie de cantitati foarte mari pentru a elimina mai multa apa decat cea continuta in cafea sau ceai. Deshidratarea cauzata de cafeina apare mai ales cand aceasta este luata sub forma de tableta. Pentru o sanatate buna ar trebui sa bei suficienta apa, dar si consumul de cafea sau ceai se adauga la cantitatea de lichide baute zilnic.

Riscuri asupra sanatatii

Desi s-a dovedit ca unele componente din cafeaua la filtru sau espresso pot creste nivelul colesterolului, nu s-a facut nicio legatura intre consumul de cafeina si bolile de inima.

Guarana e mai buna

Guarana se extrage din semintele unei plante ce creste in America de Sud si constituie o alta sursa de cafeina. Continand acelasi tip de cafeina ca si cafeaua sau ceaiul, guarana este folosita din ce in ce mai mult ca aditiv in batoanele sau baturile energizante.

Afla mai multe retete si povesti din bucatarie pe Good Food Romania!

Studiu: Somnul de amiaza revigoreaza creierul!... Dupa 50 de ani trebuie sa bei mai mult alcool!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x