Glaucomul este afecțiunea oculară despre care vorbim. Acesta reprezintă un fenomen caracterizat printr-o distrugere progresivă a fibrelor nervului optic, despre care studiile sugerează că va afecta, în următorii 20 de ani, 112 milioane de oameni din întreaga lume, potrivit Sky News, citat de Digi24. Iată care este legătura dintre lipsa unui somn corespunzător și afecțiunea oculară care poate conduce la orbirea definitvă.
Motivele pentru care orbirea este legată de lipsa somnului
Există o serie de motive care leagă orbirea sau glaucomul de lipsa somnului, potrivit unui studiu realizat pe 409.000 de oameni de UK Biobank și publicat în jurnalul BMJ Open:
Un prim motiv este reprezentat de presiunea internă asupra ochiului, care crește atunci când o persoană nu se culcă și când hormonii de somn sunt dați peste cap.
Alți factori care favorizează legătura dintre lipsa de somn și orbire sunt depresia și anxietatea care, împreună cu episoadele de insomnie, contribuie la creșterea presiunii asupra ochiului. Ele pot afecta negativ reglarea producției de cortizol, care reprezintă principalul hormon de stres al corpului.
Citește și: Ce se întâmplă dacă stai pe telefon sau pe calculator NOAPTEA, pe întuneric! Efectele sunt CUMPLITE!
Ce au descoperit cercetătorii studiului: Cele mai multe probleme de somn observate au fost asociate cu riscul crescut de glaucom
La studiul menționat mai sus au luat parte persoane care aveau între 50 și 59 de ani și care au fost selectate între anii 2006 și 2010. În eșantionul persoanelor studiate s-au numărat și câteva persoane care aveau un program de somn decalat, cu nopți nedormite sau care adormeau târziu ori aveau insomnii și sforăiau excesiv (persoane care au fost diagnosticate cu probleme de somn).
După o medie de 10,5 ani de monitorizare, cercetările au identificat 8.690 de cazuri de glaucom printre persoanele care au luat parte la studiu.
Citește și: Importanța somnului pentru o viață sănătoasă. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor
Cercetătorii au descoperit că persoanele vârstnice și bărbații prezintă un risc mai mare să dezvolte afecțiunea oculară, la fel ca în cazul celor care suferă de hipertensiune, al fumătorilor și diabeticilor. Descoperirea cheie a studiului a fost aceea că cele mai multe probleme de somn observate au fost asociate cu riscul crescut de glaucom.
Citește și: Ce spune despre tine poziția în care dormi noaptea.
Evidența: Există șanse mai mari să apară glaucomul în cazul persoanelor care dorm mai mult sau mai puțin de 7-9 ore pe zi
Oamenii care dorm mai puțin sau mai mult decât este recomandat (între 7 și 9 ore) au cu 8% mai multe șanse să dezvolte glaucom, 12% pentru insomnie și 20% pentru somnolență pe timp de zi, potrivit sursei menționate mai sus.
Ca răspuns la problemele cu somnul, cercetătorii semnalează nevoia de terapie de somn pentru cei vulnerabili în fața dezvoltării acestei afecțiuni oculare, dar și de consultări oftalmologice periodice pentru a depista din timp semnele precoce ale glaucomului:
„Pentru că obiceiurile legate de somn se pot modifica, aceste descoperiri evidențiază nevoia pentru intervenție în cazul persoanelor care riscă să sufere de glaucom”, potrivit cercetătorilor, citați de aceeași sursă.
Ce trebuie să faci pentru a avea un somn mai bun
- Relaxează-te înainte de culcare: evită toate ecranele, fă o baie, citește o carte bună
- Bea mai puțină cafea: cafeina rămâne în organism până la opt ore
- Nu îți lua telefonul cu tine în pat: îl poți folosi ca deșteptător, dar nu lăsa mesajele să te trezească din somn
- Respectă un program de somn: încearcă să mergi la culcare la aceeași oră în fiecare noapte
- Nu te mai uita la ceas: dacă rămâi preocupat de cât de mult îți ia să adormi, nu vei mai putea să te relaxezi
- Ai grijă ce mănânci: renunță la carbohidrați și zahăr dacă iei cina înainte de somn