Dieta, sport si consiliere
Nu putem scapa peste noapte de excesul de kilograme. In plus, niciun nutritionist nu recomanda dietele drastice sau infometarea. Ele nu fac decat sa produca dezechilibre in organism si probleme de sanatate. Cele mai bune rezultate le obtinem daca folosim o metoda complexa,care include o dieta personalizata recomandata de un nutritionist, completata cu exercitii fizice regulate. In cazul in care ne adaptam cu greu regimului de slabire si ne pierdem motivatia, putem apela cu incredere la sfaturile unui psiholog.
Sfat: Daca ai multe kilograme in plus, iar acestea si-au pus negativ amprenta asupra sanatatii, nu mai sta pe ganduri. Apeleaza la un centru specializat care iti ofera serviciile unui nutritionist, ale unui psiholog, ale unui antrenor sportiv si eventual ale unui maseur. Rezultatele vor fi maxime si de durata.
Cand trebuie sa apelam la psiholog ?
Dietele de slabire pot fi deosebit de stresante, mai ales pentru persoanele care se adapteaza cu greu la schimbare. Pe parcursul dietei pot aparea stari de anxietate si de depresie, combinate cu perioade de renuntare la toate regulile dietei. Psihologul ne poate sustine emotional atunci cand nu reusim sa tinem pasul cu programul de slabire sau atunci cand, desi am slabit, nu reusim sa ne mentinem.
Sfat: Apeleaza la psiholog cand simti ca ti-ai pierdut increderea in dieta de slabit. Acesta te va ajuta sa-ti recunosti propriile nevoi si sa-ti controlezi mai bine alimentatia si stilul de viata.
Rolul consilierii psihologice
Psihologul ne poate ajuta sa scapam de anumite obiceiuri gresite care s-au instalat de-a lungul vietii. Consilierea psihologica este in primul rand o experienta care ne ajuta sa ne autocunoastem si sa ne imbunatatim respectul de sine. Psihologul ne ofera sustinere atunci cand apar momente descurajante pe parcursul derularii dietei; ne da solutii si exemple din experienta altor persoane care au obtinut rezultate remarcabile; ne ajuta sa ne gestionam emotiile care ne impiedica sa ne atingem obiectivele si sa ne gestionam momentele in care ne este foame si nu ne putem abtine; ne invata modalitati prin care putem contracara situatiile de presiune sociala din partea unor membri ai familiei sau a colegilor.
Bulimia si anorexia, tratate cu brio de psiholog
Anorexia si bulimia intra in categoria tulburarilor de alimentatie care presupun ajutor specializat atat din partea nutritionistului, cat si a unui psiholog sau a unui psihoterapeut. Consilierea psihologica are rolul de a-l ajuta pe pacient sa constientizeze starea in care se afla si sa se accepte pe sine, precum si propriul corp. Fiind probleme psihologice ce tin de control, trebuie tratate cu mare seriozitate, inclusiv cu ajutorul consilierii psihologice.
Citeste si Revista Felicia
Foto: turbofitnesssecrets.com