Antena Căutare

Ce este și cum se manifestă Arcturus. Noua subvariantă de coronavirus se răspândește rapid în lume și este mult mai contagioasă

O nouă subvariantă de coronavirus le-a atras atenția experților în sănătate. Tulpina XBB.1.16, numită și „Arcturus” a fost descoperită în India și s-a răspândit în alte 29 de țări.

Galerie
Ce este și cum se manifestă Arcturus. Noua subvariantă de coronavirus se răspândește rapid în lume și este mult mai contagioasă | Profimedia, Shutterstock

Arcturus, noua subvariantă a Omicron, poate produce febră mai mare comparativ cu alte tulpini de coronavirus.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre noua subvariantă de COVID, denumită XBB.1.5. sau Kraken. Ce este și cum se manifestă

Ce trebuie să știi despre Arcturus, noua subvariantă a Omicron, care se răspândește rapid în întreaga lume

O nouă subvariantă de COVID-19 a atras atenția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Pacienții care s-au infectat cu această subvariantă de Omicron, XBB.1.16, cunoscută sub numele de „Arcturus”, prezintă simptomele obișnuite ale variantelor anterioare de COVID, însă se mai adaugă și conjunctivita, anunță Healthline.

Articolul continuă după reclamă

Noua subvariantă, extrem de contagioasă, a fost descoperită pentru prima dată în India și este prezentă acum în alte 29 de țări. Experții în sănătatea publică susțin că tulpina Arcturus este de interes, dar nu prezintă, momentan, un motiv de îngrijorare.

„Arcturus este o subvariantă a Omicron. Are o mutație suplimentară în acea proteină, care o face mai contagioasă decât Omicron”, a precizat dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă și politici de sănătate, pentru Healthline.

Această nouă variantă produce aceeași boală ca și variantele anterioare și nu pare să fie ultra severă, dar există unele caracteristici clinice care o fac diferită.

„În primul rând, are tendința de a produce o febră mare. Omicron poate produce febră, dar mulți oameni care se infectează nu au febră deloc”, a explicat specialistul.

Febra produsă de varianta Arcturus apare din cauza unui răspuns inflamator în organism, care este distinctiv în această tulpină.

Citește și: Ce este flurona și care sunt principalele simptome. Au apărut primele cazuri și în România

„Un alt lucru care este și mai distinctiv este că, în special la copii, are tendința de a produce conjunctivită, care este inflamația exterioară a ochiului”, a spus dr. William Schaffner.

Aceleași metode pe care le-am folosit pentru a ne proteja de COVID-19 în ultimii trei ani încă se aplică și la cea mai recentă dintre ele, Arcturus, adică purtarea măștii, distanțarea socială, spălatul mâinilor și, cel mai important, vaccinarea.

Vaccinarea este una dintre cele mai bune metode pe care le putem face pentru a preveni formele grave de COVID-19. Virusul s-a schimbat destul de mult, de aceea este recomandat ca organismul să fie stimulat cu noul rapel bivalent, care vizează și mai multe tulpini de SARS-CoV-2, inclusiv tulpina Omicron.

„Până în prezent, mai puțin de 20% dintre oameni au fost vaccinați cu această nouă variantă de rapel bivalent”, a mai precizat dr. Schaffner, pentru Healthline.

Cei care fac parte dintr-un grup de risc, peste 65 de ani, femeile gravide sau cei cu un sistem imun slăbit trebuie să acorde importanță măștilor de protecție și să evite să meargă la evenimente unde se adună foarte multă lume.

„Acest lucru ne reamintește încă o dată că facem parte dintr-o comunitate la nivel global. Ceea ce se întâmplă acolo (n.red. într-o țară) poate veni într-o altă zonă destul de repede. Ne reamintește că, deși am trecut de faza pandemică, COVID-ul nu a dispărut. Ca să-l citez pe un vechi erou de-al meu, Yogi Berra, „Nu s-a terminat până nu se termină”. Sunt de acord, încă nu s-a terminat”, a transmis specialistul.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x