Antena Căutare

Cum sa faceti fata depresiei de dupa Sarbatori

De multe ori, indiferent cat de reusite au fost petrecerile, efectul bunei dispozitii dispare in 8-10 zile si se poate ajunge la o stare de tristete Antropologii francezi au constatat ca 75% din femei si 70% din barbati devin mai prost dispusi cam la 10 zile dupa Sarbatorile de iarna.

Reintrarea brusca in viata cotidiana

Majoritatea persoanelor care au o slujba monotona, ce presupune activitati stereotipe, resimt din plin impactul revenirii la slujba dupa mica evadare in veselia Sarbatorilor de iarna. La fel se intampla si cu oamenii care, desi nu au o activitate monotona, au multe responsabilitati sau castigul lor depinde strict de arta negocierii sau de o depasire a normei.

Pentru toti acestia revenirea la slujba are un efect foarte stresant, mai ales daca vacanta de Sarbatori a fost mai lunga, iar distractia foarte intensa. Astfel, apare o reactie subconstienta de protest fata de o munca, o activitate care in realitate nu ne place. Comparatia inconstientului intre momentele placute de distractie si relaxare si activitatea noastra conduce la aparitia unei usoare stari de revolta interioara ce poate evolua spre depresie.

Variatiile regimului alimentar

Atat pentru cei care tin post, cat si pentru cei care n-au postit inainte de Craciun, Sarbatorile obliga la o schimbare a regimului alimentar, o problema de acomodare a organismului, care deja face un efort de adaptare la scaderea temperaturii odata cu sosirea iernii.

Sistemul nervos va fi suprasolicitat, efect care poate crea un teren favorabil aparitiei starilor de disconfort psihic. Pe de alta parte, consumul sporit de carne si dulciuri determina o usoara dereglare a metabolismului creierului, care creste aria de interpretare negativa a realitatii, premisa aparitiei depresiilor reactive (non-genetice).

1. Nu-ti suprasolicita sistemul nervos prin comportament grabit, fortarea rezolvarii rapide a unor probleme sau acceptarea unei situatii conflictuale, acasa sau la serviciu. Fii calm, calculat, mai tolerant cu toti. Incearca sa eviti situatiile conflictuale.

2. Incepe un regim alimentar cat se poate de ordonat si constant, mancand la ore fixe.

3. Mananca zilnic pere sau banane, pentru a-ti reface rezervele de vitamine B, fara a-ti solicita ficatul prin inghitirea de pastile cu vitamine.

4. Ar fi foarte bine ca, la sfarsitul lunii ianuarie, sa-ti planifici o iesire din oras cu prietenii, la care sa poti visa, ca la o mica sarbatoare.

5. In luna ianuarie ar fi foarte potrivit sa mergi la spectacole care-ti plac, evitand distractiile din fata televizorului sau calculatorului.


Citeste si Revista Felicia!
Foto: health.com

10 alimente care iti protejeaza inima... Psihologie: Interpretarea peisajelor din vise...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x