- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
SFAT - Medicul ginecolog este in masura sa recomande contraceptivul potrivit pentru fiecare caz in parte, in functie de starea generala de sanatate si istoricul medical.
Cele mai cunoscute mijloace de contraceptie:
prezervativul si pilula contraceptiva
contraceptia de urgenta cunoscuta si sub numele de "pastila de a doua zi"
metoda calendarului (persoane mai conservatoare) si coitul intrerupt
dispozitivul intrauterin/steriletul
diafragma si sterilizarea masculina sau feminina
Evaluarea pacientei
Alegerea metodei contraceptive se realizeaza in urma discutiei cu medicul ginecolog si trebuie sa tina cont de o serie de factori:
varsta pacientei
starea de sanatate generala - este nevoie de o evaluare completa a pacientei
starea de sanatate a aparatului genital - consult ginecologic, examen Papanicolau, ecografie transvaginala
paritatea - daca pacienta a nascut
daca pacienta mai doreste sarcini in viitor
daca pacienta este sau nu fumatoare
Sfatul specialistului: Dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstetrica, ginecologie, Clinica Gynecoland:
"Exista numeroase mijloace contraceptive feminine cu eficienta variata: hormonale, de bariera, chimice, chirurgicale. Cele mai eficiente si totodata cele mai utilizate sunt contraceptivele orale (pilulele). Acestea sunt preferate de femeile pana in 35 de ani, sanatoase, nefumatoare. Dispozitivele intrauterine (steriletul) sunt utilizate in special de femeile care au nascut si nu mai doresc alte sarcini. Legarea trompelor este un procedeu chirurgical definitiv, mai rar folosit, in special la paciente care nu mai doresc sarcini si la care contraceptivele/steriletul sunt contraindicate sau nu doresc o astfel de metoda de protectie."
Fa un consult complet o data pe an!
Odata cu consultul ginecologic este bine sa se faca si consultul senologic (inspectia si palparea sanilor, a regiunilor axilare si supraclaviculare). Acest examen isi propune sa depisteze in special eventualele formatiuni tumorale localizate la acest nivel. Respectarea anuala a consultului ginecologic, alaturi de cel senologic, permite prevenirea sau diagnosticarea precoce a afectiunilor din sfera genito-mamara si tratarea eficienta a acestora, asigurand astfel starea de sanatate a pacientelor.
Citeste si Revista Felicia!
foto: knowabouthealth.com