Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Adela

Lovitură pentru românii care au dat bani pe măștile chirurgicale! Ce detaliu au ignorat toți

Nu mai este o surpriză faptul că românii au luat cu asalt farmaciile și magazinele online pentru a cumpăra măcar o mască chirurgicală, menită să țină coronavirusul, gripa sau răcelile la distanță. Totuși, specialiștii au vești proaste pentru cei care au dat milioane, în speranța că se vor proteja!

Cât de eficiente sunt măștile chirurgicale împotriva coronavirusului?

Firmele producătoare de măști medicale profită din plin de teama ce i-a cuprins pe români din cauza coronavirusului. Oamenii au ajuns să plătească sume fabuloase pentru o singură mască de protecție!

Practic, pe marile site-uri de cumpărături, o mască medicală a ajuns să coste de la un leu la 6 sau chiar 10 lei! O cutie cu 50 de măşti medicale costa, în urmă cu o lună, aproximativ 25 de lei în farmacii, iar în aceste zile produsul poate fi găsit online cu aproape 500 de lei, adică o sută de euro! Situația nu e mai bună nici la capitolul dezinfectanți, căci produsele care cândva costau 35 de lei, astăzi se găsesc de vânzare online și la prețul de 1.400 de lei! Cine dorește poate plăti produsele și în rate!

Situația nu a trecut cu vederea de către autorități, care au promis că vor lua măsuri în acest sens.

Lovitură pentru românii care au dat bani pe măștile chirurgicale! Ce detaliu au ignorat toți

Tot mai multe persoane sunt în căutare de măști de protecție

Totuși, pentru cei care au dat sute de lei pentru a purta mereu o mască chirurgicală, pentru protecție, specialiștii au vești proaste. Măștile medicale nu sunt cel mai bun mod de-a ține coronavirusul, gripa sau răcelile la distanță.

În primul rând, acestea sunt concepute pentru a ține la distanță particule mari, pe când coronavirusul are o dimensiune mică între 0.05 și 0.2 microni, lucru ce demonstrează că doar măștile speciale pot fi eficiente în totalitate. Dispozitivele N95 pot fi utile, dar nu sunt recomandate decât în situații speciale și cu anumite rigori de igienă, doar la recomandarea medicilor sau a specialiștilor.

Măștile chirurgicale sunt eficiente doar dacă sunt purtate cel mult o oră și jumătate și dacă sunt fixate corect (astfel încât să acopere nasul, gura și bărbia, pentru ca bariera să fie eficientă). În plus, oamenii trebuie să fie atenți la modul în care le manevrează după folosire (puse pe suprafețe precum masa cu biroul, germenii se împrăștie).

Lovitură pentru românii care au dat bani pe măștile chirurgicale! Ce detaliu au ignorat toți

Măștile N95 sunt mai eficiente, dar mai dificil de folosit

Mai mult decât atât, medicii au dezvăluit că măștile chirurgicale sunt concepute în mod special pentru a proteja pacientul de secrețiile doctorilor, în timpul operațiilor sau al controalelor medicale.

Medicii recomandă să folosim măștile de protecție doar dacă avem infecții respiratorii sau avem grijă de bolnavi cu astfel de afecțiuni. Acestea mai sunt indicate cadrelor medicale, pacienților cu cancer sau cu alte afecțiuni ce afectează sistemul imunitar.

Totuși, doctorii spun că până la purtarea unei măști chirurgicale, cele mai bune măsuri pentru prevenirea îmbolnării sunt spălatul des pe mâini cu săpun antibacterian, evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii și evitarea zonelor aglomerate sau a contacului cu persoanele bolnave.

Recomandari