Prețul exorbitant al măștilor de protecție nu a fost trecut cu vederea nici de către cei de la Consiliul Concurenței, care au declarant recent faptul că acest comportament am scumpirii masive urmează să fie investigat.
FIRMELE CARE VÂND MĂȘTI DE PROTECȚIE VOR FI AMENDATE
"La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecţie, respectiv măşti medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reuşesc să acopere solicitările. În acelaşi timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat", a declarant Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Acesta a avertizat că acele companii despre care se va descoperi că au comercializat produse și echipamente de protecție cu un preț excesiv de mare riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
Măștile medicale sunt cele mai căutate produse ale momentului
FARMACIILE NU MAI FAC FAȚĂ CERERII
Totuși, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) susţine că, în momentul de faţă, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional).
- citește și: Românii își fac provizii din cauza coronavirusului! Ce produse au dispărut deja din magazine
CRIZĂ URIAȘĂ DE MĂȘTI DE PROTECȚIE ÎN SPITALE
Deja managerii spitalelor din România au început să se plângă că prețurile măștilor de protecție au crescut în ultima perioada între 30 și 100 de ori, declarând că reușesc cu greu să facă față situației noilor cheltuieli.
"Ceea ce se întâmplă este inuman. Mă refer la furnizorii de măşti. Am cumpărat acum o săptămână măşti de protecţie, dar stocul s-a epuizat rapid. S-a ajuns ca preţul să crească de la 6 bani la 6 lei, adică a crescut de 100 de ori”, a declarant Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi.
"Deficitul de măşti sanitare ne-a afectat şi pe noi. Furnizorii cu care am fost în contract ne-au notificat că nu mai pot onora comenzile. Stocurile noastre sunt aproape de zero. A trebuit să achiziţionăm în regim de urgenţă la preţuri de 40 de ori mai mari. Furnizorii au aplicat această creştere a preţului, nu ştiu dacă din cauza unui deficit de produse, cât şi a unei specule, unii dintre ei având o abordare cinică”, a dezvăluit Robert Dâncă, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi.
Surse: Antena 3, Agerpres