Live acumChefi la cutite Sezonul 9 (r)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Măștile de protecție, preț colosal peste noapte! Cât a ajuns să coste o bucată! „Este inuman ce se întâmplă”

Firmele producătoare de măști medicale profită din plin de teama ce i-a cuprins pe români din cauza coronavirusului. Oamenii au ajuns să plătească sume fabuloase pentru o singură mască de protecție!

Cât costă acum măștile de protecție în România

Practic, pe marile site-uri de cumpărături, o mască medicală a ajuns să coste de la un leu la 6 sau chiar 10 lei! O cutie cu 50 de măşti medicale costa, în urmă cu o lună, aproximativ 25 de lei în farmacii, iar în aceste zile produsul poate fi găsit online cu aproape 500 de lei, adică o sută de euro! Situația nu e mai bună nici la capitolul dezinfectanți, căci produsele care cândva costau 35 de lei, astăzi se găsesc de vânzare online și la prețul de 1.400 de lei! Cine dorește poate plăti produsele și în rate!

Această situație nu a trecut cu vederea de către autorități, care au promis că vor lua măsuri în acest sens.

Secretarul de stat, Raed Arafat a criticat firmele care încearcă să se îmbogăţească astfel pe spatele românilor şi spune că statul ar putea fi nevoit să ia măsuri

„Nu știu dacă e o soluție legală care se poate face. Am văzut acest lucru. E un comportament extrem de deviat când vii și deja începi să speculezi măștile care costau câțiva bani o mască să vinzi 50 de măști la 100 de euro pentru populație este imens. Cred că la un anumit moment acest lucru poate să fie tratat dacă va fi nevoie din punct de vedere legal. La acest moment poate că nu este nevoie să lucrăm pe aceasta temă. La un moment acest lucru va fi foarte greu de gestionat dacă oamenii vor vinde măștile la 100 sau 500 de euro.”, a zis Arafat.

Prețul exorbitant al măștilor de protecție nu a fost trecut cu vederea nici de către cei de la Consiliul Concurenței, care au declarant recent faptul că acest comportament am scumpirii masive urmează să fie investigat.

FIRMELE CARE VÂND MĂȘTI DE PROTECȚIE VOR FI AMENDATE

"La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecţie, respectiv măşti medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reuşesc să acopere solicitările. În acelaşi timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat", a declarant Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Acesta a avertizat că acele companii despre care se va descoperi că au comercializat produse și echipamente de protecție cu un preț excesiv de mare riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Măștile de protecție, preț colosal peste noapte! Cât a ajuns să coste o bucată! „Este inuman ce se întâmplă”

Măștile medicale sunt cele mai căutate produse ale momentului

FARMACIILE NU MAI FAC FAȚĂ CERERII

Totuși, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) susţine că, în momentul de faţă, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional).

CRIZĂ URIAȘĂ DE MĂȘTI DE PROTECȚIE ÎN SPITALE

Deja managerii spitalelor din România au început să se plângă că prețurile măștilor de protecție au crescut în ultima perioada între 30 și 100 de ori, declarând că reușesc cu greu să facă față situației noilor cheltuieli.

"Ceea ce se întâmplă este inuman. Mă refer la furnizorii de măşti. Am cumpărat acum o săptămână măşti de protecţie, dar stocul s-a epuizat rapid. S-a ajuns ca preţul să crească de la 6 bani la 6 lei, adică a crescut de 100 de ori”, a declarant Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi.

"Deficitul de măşti sanitare ne-a afectat şi pe noi. Furnizorii cu care am fost în contract ne-au notificat că nu mai pot onora comenzile. Stocurile noastre sunt aproape de zero. A trebuit să achiziţionăm în regim de urgenţă la preţuri de 40 de ori mai mari. Furnizorii au aplicat această creştere a preţului, nu ştiu dacă din cauza unui deficit de produse, cât şi a unei specule, unii dintre ei având o abordare cinică”, a dezvăluit Robert Dâncă, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi.

Surse: Antena 3, Agerpres

Recomandari